Az UEFA Bajnokok Ligája az idén a City győzelmét hozza?

Haaland Barcelona és Haaland Chelsea címeket olvashattunk az átigazolási szezonban, viszont Haaland a Cityt választotta. Vele végre megnyerhetik a BL-t az angolok?

2022. október 14., 12:38

Szerző:

Az UEFA Bajnokok Ligája sorsolás után látszott, hogy a csoportkör nem lesz téma

Valószínűleg abban még a nagy riválisok szurkolói is egyetértenek, hogy a világ jelenlegi egyik legjobb labdarúgó csapatának a Manchester City csapata számít. A manchesteri gárda az elmúlt években egyértelműen uralta az angol labdarúgó bajnokság elsőosztályát és a nemzetközi porondon is kifejezetten jól teljesítettek. Ennek megfelelően a legjobb sportfogadó oldalak kínálatában a Premier League és a Bajnokok Ligája új szezonjának indulása előtt is a City szorzója volt a legalacsonyabb.

Tehát a bukmékerek egyértelműen úgy látják, hogy megint a Citynek van a legjobb esélye arra, hogy megnyerjen mindent, ahol elindul és ebben még a magyarországi labdarúgás rajongói is egyet tudtak érteni. Az is elmondható volt már előzetesen, hogy nem volt más olyan csapat, amelyik annyira jó formában lett volna a BL megnyerésére, mint a City. És erre az egyik legegyértelműbb magyarázat Erling Haaland személye. Haaland Barcelona FC kapcsán is szóba került már, mint lehetséges igazolás, de végül a csatár a Cityt választotta és ott rögtön el is kezdte ontani a gólokat.

Amit változtatnia kell a Manchester Citynek

Az nagyon gyorsan egyértelművé vált az UEFA Bajnokok Ligája 2022/2023 szezonjának csoportkörében, hogy a Cityt ebben a szakaszban senki nem fogja megállítani. Már az UEFA Bajnokok Ligája sorsolás is mutatta, hogy egy Sevilla vagy éppen egy Köbenhavn nem nagyon lesz akadály, de még a szurkolók sem számítottak arra, hogy olyan szintén dominálni fog a csapat, mint ahogy meg is tette. Haaland Chelsea kapcsán is szóba került korábban és most bánhatja a londoni csapat, hogy hagyta elúszni ezt az igazolást. Haaland ontja a gólokat és nem kérdés, hogy neki köszönhetően ő a nagy esélyes a győzelemre a Bajnokok Ligájában.

Gondoljunk bele, a

  • Bayern München elveszítette Robert Lewandowskit,
  • a Chelsea, 
  • az Atlético Madrid
  • vagy éppen a Paris Saint-Germain egyáltalán nem tudott erősíteni úgy, mint a City

- bár tegyük hozzá, hogy egy Real Madrid vagy egy PSG esetén sosem lehet biztosra menni. Az is tény, hogy Pep Guardiola, a City edzője hangsúlyozta, Haaland önmagában nem lesz képes megnyerni az UEFA Bajnokok Ligája sorozatát. De mégis mi segíthet abban a Citynek, hogy annyi küzdelem után végre valóra váltsa a legjobb sportfogadó oldalak által számolt esélyeket és megnyerje a legfontosabb európai kupasorozatot?

A csapatnak mindenképpen ki kell használnia azt a stratégiai előnyét, amelyet már a Bajnokok Ligája előző sorozatában láthattunk tőlük. Mert ugye a magyarországi labdarúgás ismerői is rá tudnak mutatni, hogy például a Bayern München fő taktikája általában a nyomás és a beszorítás, az Atlético Madrid és a Real Madrid pedig mélyen visszahúzódva és bezárva figyel a hibákra és gyors kontrákkal operál. Viszont a City ezzel szemben a rengeteg futással és a labda megtartásával operál, ráadásul kevés csapat követi azt a fajta letámadást, mint ők, azaz ha elveszítik a labdát, akkor kitámadva rohannak rá az ellenfél játékosaira. Az előző szezonban 120 kilométert futottak csapatként és csak ketten futottak ennél többet, ráadásul a második legtöbb középtávú passzt is ők adták.

 

Az átlagos labdabirtoklásban is 60% körül mozgott a teljesítményük, tehát ez is azt mutatja, hogy a stratégiájuk nem változott. Az UEFA Bajnokok Ligája sorsolás után már látható volt, hogy a csoportkör nem lesz nekik problémás, hiszen sem a Sevilla, sem a Dortmund nem képes ennek a stratégiának ellenállni, ráadásul ott van Haaland, aki ontja a gólokat. Most bánhatják a Haaland Barcelona igazolásáról beszélő katalán sportvezetők, hogy nem jött össze az igazolás.

De hogy tudja végül megugrani azt a szintet a City, ami a végső győzelemhez kell? Szakértőnk Hoffmann Ivett szerint: „egyrészt még több felelősséget kell a kulcsjátékosok vállára tenni, másrészt nem engedhetik meg maguknak, hogy hibát kövessenek el a koncentrációban, ahogy tavaly a Real Madrid ellen láthattuk. Mert ez a City játékosok szempontjából nagyon össze van rakva, tehát ha mindenki hozza azt, ami a legjobbja, akkor jelenleg nincs náluk erősebb csapat.” Ha további véleményeket akarsz olvasni szakértőnktől, nézd meg a profilját itt.

A tavalyi tapasztalatok alapján tehát nagyon kell a koncentrációra figyelnie Guardiolának, hiszen emlékezhetünk arra, hogy milyen két gólt kaptak a Real Madrid ellen tavaly a meccs legvégén. A befejezéssel nem lesz gond, a Haaland Chelsea igazolás ha összejön, akkor hasonlót írhattunk volna a londoni csapatról is, de most a City kapcsán attól nem kell tartanunk, hogy nem rúgnak gólokat. Ezért például fogadási szempontból érdemes a City meccseire figyelni, hiszen sanszosan össze fognak tudni rántani 2,5 gólnál többet a legtöbb meccsükön.

Guardiolának is valószínűleg változtatni kell a cserélési szokásain, hiszen az előző szezonban 26 játékost használt, amivel ötödik helyen voltak a BL csapatok között. Viszont mégis a negyedik legkevesebb cserét ők hajtották végre, szám szerint 3,6-ot meccsenként. És ha azt nézzük, hogy a cserék a kieséses szakasz meccseinek 38%-án rúgtak gólt, ráadásul több gólt rúgtak a második félidőben, mint az elsőben, akkor egyértelműen látható, hogy a cseréket jobban kell Guardiolának használni, főleg, ha kisebb csapattal dolgozik a szezonban. Az is számítani fog, hogy milyen ellenfelei lesznek majd a Premier League-ben a Citynek. Ha megint egy nagyon hajtós bajnokság vár rá, mint korábban a Liverpool ellen, akkor simán elfogyhatnak a szezon végére és belefuthatnak egy-egy olyan váratlan vereségbe, ami ahhoz vezethet, hogy megint nem nyernek Bajnokok Ligáját.

Ezért a Citytől most azt várják, hogy már a szezon elején nagyon keményen beleáll a bajnokságba és igyekszik olyan előnyt szerezni, hogy amikor már jön az egyenes kiesés szakasz második fele, akkor a hazai bajnokik egyikén-másikán pihenhessenek a sztárok. Mert be kell látni, hogy a koncentráció megtartásáról nehéz beszélni, ha közben pedig az adott játékosok egy hét alatt akár három nagyon húzós tétmeccset is kénytelenek lejátszani.

(x)