Változnak a munkaidőre vonatkozó szabályok

Módosulhat a Munka törvénykönyve – írja a Világgazdaság.

2017. április 13., 12:45

Az Országgyűlés honlapjára felkerült javaslat célja az indoklás szerint a munkaidő és az üzemidő jobb összehangolása.

A javaslat indoklásában többek közt azt írják, hogy a munkaidő-szervezésre vonatkozó szabályozásban az eddiginél rugalmasabb megoldásokra van szükség, különösen a hosszú, akár hat-hét éves termékciklusokkal működő ágazatokban – például az autóipar –, ahol a törvényben rögzített, legfeljebb tizenkét hónapos munkaidőkeret korlátai szűknek bizonyultak.

A módosítási javaslat hároméves időszakra tenné lehetővé a felhasznált és fel nem használt munkaórák beosztására vonatkozó, hosszabb munkaidőkeret kialakítását. Ugyanakkor továbbra is figyelemmel kellene lenni arra, hogy tizenkét hónap átlagában a heti munkaidő a rendkívüli munkavégzést is beleszámítva ne haladja meg a 48 órát.

(Világgazdaság)

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.

2024. május 2., 09:26

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).