Tíz centivel megemelik a Balaton vízszintjét nettó 12 milliárd forintért

2019. március 27., 11:52

Szerző:

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 110 centiméterről 120 centiméterre emeli a Balaton vízszintjét, ehhez korszerűsíteni kell a Sió-csatornát is. A közbeszerzést a Strabag Építőipari Zrt. és a Colas Alterra Zrt. nyerte, konzorciumban végezhetik nettó 12 milliárd 294 millió forintért a tervezést és építést – írja a Napi.hu az EU-s közbeszerzési értesítő alapján.

Fotó: Facebook/Balatontourist

A Balaton levezető rendszerének korszerűsítése című beruházást az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) finanszírozza, és valójában a Sió-csatorna rekonstrukcióját fedi.

Ennek keretében felújítják a balatonkiliti zsilipet, a hajózó- és a leeresztő zsilipet is, átépítenek három közúti hidat, és lesz, ahol a töltést is áthelyezik.

A nyertesekkel március 14-én megkötötték a szerződést.

Hajózas portál tavaly ősszel írta meg, hogy vízszintszabályozás módosítására vonatkozó hatósági engedély a szakhatóságok és önkormányzatok álláspontját is tartalmazta. Ebből az derült ki, hogy a vízszintemelés nehezíti majd a nádas megújulását, és megoldandó problémákat okoz a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer működtetésében.