Rejtély, honnan van pénze Tiborcz Istvánnak az újabb és újabb milliárdos projektekre

2018. szeptember 6. 09:07 - szerző: 168 Óra

50 százalékban saját erőből finanszírozza a BDPST Zrt. a turai kastély felújítását – válaszolta a G7 kérdésére Tiborcz István cége.

Egy tegnapi sajtóközleményből kiderült, hogy a Schossberger-kastély átépítése 4,5 milliárd forintba fog kerülni, amihez a cég tájékoztatása szerint nem kapnak állami támogatást és nem része a projekt az állami kastélyfelújítási programnak sem. Eszerint tehát 2,25-2,25 milliárd forintot tesz a projektbe Tiborcz István cége, illetve az egyelőre ismeretlen hitelező bank.

Meglepő, hogy ilyen nagy kiadásba veri magát Tiborcz István vállalkozása, hiszen éppen a közelmúltban vásárolt egy – a tőzsdei árfolyamból becsülve – 

hatmilliárd forint értékű részesedést a Mészáros Lőrinc irányítása alatt álló Appeninn Zrt-ben.

A BDPST-cégcsoport tagjainak 2017 végi mérlegeiben nyilvántartott pénzeszközeit átvizsgálva, illetve a miniszterelnök vejének eddigi látható osztalékbevételeit számba véve már ennek a vásárlásnak sem találni a forrását, hát még a kastélyfelújításnak. 

2018 a Családok Éve
Fotó: Facebook

Ráadásul a pelenkaeldobássall kontinentális hírnevet szerző Orbán Ráhel férje a közeli jövőben további költséges projektek megvalósításába kezdhet, amihez további milliárdokban mérhető önerőre lehet szükség. A BDPST-csoport ugyanis a turai kastélyon túl számos további nagy értékű ingatlant gyűjtött be 2015-ös alapítása óta. Ezek között is kiemelkedik a visegrádi hoteltorzó, és egy, a cég által Dorottya Házként emlegetett ingatlan, valamint a MAHART-ház – előbbi kettő életre keltésén dolgozik most a BDPST a kedden kiküldött sajtóközlemény szerint.

Önmagában a begyűjtött ingatlanok listájából és becsült értékéből is látszik, hogy a Tiborcz István vagyonosodása körüli pénzügyi rejtély nem most kezdődött: valójában arra sincs magyarázat, hogy eredetileg hogyan teremtette elő ezeknek az ingatlanoknak a vételárát – írja a lap.

Tiborcz gyarapodásának tempója csak Mészáros Lőrincéhez hasonlítható. A 32 éves, szombathelyi születésű fiatalembernek 2017 őszén még „csak" öt cége volt, három hónap múlva már éppen tizenhét. És ez az utóbbi adat is már már majd' egy éves.