Nagy bajban lesznek az idősek vidéken, ha tényleg csak bankautomatából vehetik fel a nyugdíjukat

2019. november 14., 14:02

Szerző:

Nem lesz könnyű életük a kistelepülések lakóinak, ha megvalósul, amit a bankok szeretnének, hogy

a nyugdíjakat kizárólag bankszámlára utalják majd.

A bankok ugyanis a kistelepüléseken alig üzemeltetnek ATM-eket, még akkor sem telepítenek ilyen berendezéseket, ha ügyfeleik tekintélyes hányada lakik községekben – írja a napi.hu.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint Magyarországon összesen valamivel több mint ötezer ATM található, ezek ötöde megyeszékhelyen van. 

A bankok többsége főleg a fiókjaiban üzemeltet ATM-et, a fiókok száma viszont folyamatosan csökken, az idei év közepén

már csupán 1981 volt a hálózati egységek száma.

A megmaradt egységek pedig jellemzően a fővárosban vagy a nagyobb városokban vannak.

A banki ATM-ek mellett a postákon is fel tudnak venni készpénzt a banki ügyfelek, a postahivatalok száma tavaly év végén még meghaladta a 2400-at, ezekből azonban 300-at október közepén bezártak, és jellemzően a kistelepüléseken lévő intézmények húzták le a rolót.

Tovább nehezít a helyzeten a másik terv, miszerint az ATM-ből történő ingyenes készpénzfelvételt eltörlik, vagy korlátozni kezdik.

10:48

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.