Nyolcéves rekord dőlt meg tavaly lakásépítésben

2019. február 22., 12:09

Szerző:

2018-ban több mint 20 százalékkal több új építésű lakást adtak át Magyarországon, mint egy évvel korábban. A lakás-áfa szabályozása körüli bizonytalanságok azonban enyhe visszaesést eredményeztek a tavaly kiadott új építési engedélyek számában.  

A KSH adatai alapján tavaly nyolcéves rekord dőlt meg lakásépítésben. Az összesen 17,7 ezer megépült lakás 23 százalékos növekedést jelent; utoljára 2010-ben adtak át többet, 20,8 ezret. Ugyanakkor a tavaly kiadott 36,7 ezer új építési engedély 3 százalékos visszaesést jelent 2017-hez képest – közölte az OTP Ingatlanpont a statisztikai hivatal adatai alapján.

„A számok jól leképezik az értékesítési céllal épített lakások áfaterhe körüli bizonytalanságot, ami a tavalyi év nagy részében uralta a piacot” – értékeli a számokat Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Először bejelentették, hogy nem tervezik meghosszabbítani az eredetileg 2019 végéig hatályos 5 százalékos áfakulcsot, hanem 2019 után visszaáll az eredeti, 27 százalékos adómérték. A kezdeti felbolydulást azután ideiglenes megnyugvás követhette, mivel egy év végi döntés alapján, átmeneti megoldásként azon ingatlanok esetében, amelyek 2018. november 1-je előtt jogerős építési engedélyt kaptak, 2023 végéig még alkalmazható a kedvezményes áfakulcs.

A társasházépítők bizonytalansága látszik tehát a számokon. Mivel Budapesten az új kínálat legnagyobb része társasházi lakás, a kiadott építési engedélyek száma itt 18 százalékkal csökkent. A családi házak építése ugyanakkor továbbra is lendületben van, így vidéken ennek köszönhetően nőtt a kiadott új engedélyek száma, a legnagyobb arányban (+10 százalék) a községekben.

„A tavaly november előtt építési engedélyt kapott projektek beruházói egyértelműen előnyös helyzetben vannak, hiszen várhatóan olcsóbban és kapkodás nélkül építkezhetnek. Emellett, mivel az ilyen lakások száma véges lesz a piacon, biztos, hogy továbbra is élénkebb érdeklődés várható irántuk a 27 százalékos áfatartalommal kínált ingatlanokhoz képest” – vélekedik Valkó Dávid.

A kereslet intenzitását mutatja, hogy az idén a fővárosban átadni tervezett 13,4 ezer társasházi lakásból a januári állapot szerint csaknem tízezer már tulajdonosra talált, s a jövőre megépülő ingatlanok fele ugyancsak elkelt már. Kérdés azonban, hogy a 27 százalékos áfatartalom mellett mennyire esik majd vissza a piac. Szinte biztos, hogy szűkülő kínálattal és kereslettel kell majd számolni, ám ennek pontos mértéke még nem látható.

10:48

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.