MNB: Célzott megoldás kell a fizetési moratórium után a nehézségekkel küzdő ügyfeleknek

2020. szeptember 15. 13:48 - szerző: 168 Óra - forrás: Portfolio

A fizetési moratórium lejárta után a sérülékeny jövedelmi helyzetű adósokra fókuszáló, célzott, átmeneti és átlátható megoldási terveket vázolt fel Fábián Gergely, a jegybank ügyvezető igazgatója a Portfolio hitelezési konferenciáján.

Fábián arról is beszélt, hogy a magyar bankrendszer jól vizsgázott, miközben a II. világháború óta az egyik legnagyobb gazdasági sokkot szenvedi el a világgazdaság. Lassabb kilábalásra kell felkészülni, a 'V" helyett úgynevezett 'pipa' alakú felpattanás látszik, de számos bizonytalanság van. A magyar bankrendszer erős, támogatni tudja a gazdaságot - jelentette ki. 

Eközben Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke indokoltnak nevezte a moratórium bevezetését, és kijelentette: minden bank hajlandó lesz a fizetési nehézséggel küzdő ügyfelének részleges moratóriumot, vagy adósság-átütemezést, adósság-összevonást kínálni, bilaterális alapon. Hangsúlyozta: a szektor sajátos operációs bravúrt hajtott végre, amikor a magyar adósok 16 ezer milliárd forintnyi hitelállományának 24 órán belüli felfüggesztését intézte, "többnyire hibátlanul". Ez a magyar GDP 34 százaléka; páratlan kihívást jelentett - mondta.