Matolcsy kicsit bizakodó: „Mi az első egyharmadban leszünk”

Az emelkedés költségvetésének nevezte Matolcsy György a jövő évi költségvetést a parlamentben. Szerinte ezzel a válságon kívüli helyen találjuk majd Magyarországot.

2012. június 27., 18:49

Szép siker volt az eddigi stabilizáció, de valljuk be, szerénységre kell hogy intsen, hogy nem nyertük meg a növekedést és a munkahelyteremtést – így kezdte Matolcsy György a jövő évi költségvetés általános vitáját a parlamentben.

A nemzetgazdasági miniszter szerint ugyanis nagyon nehéz lesz sikereket elérni, mivel az Európai Unió, főleg az eurózóna bajban van - írta a

HVG.

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra, hogy a 2013-as büdzsét azért kellett korán elkészíteni, és még júliusban elfogadni, mert Magyarországnak bizonyítania kellett az uniónak. Hozzátette: az Ecofin kiállított egy bizonyítványt (múlt pénteken felfüggesztették az uniós források befagyasztásáról szóló döntést), ami jó, de nem jeles. A bizonyítványban Matolcsy szerint elismerték, hogy Magyarország 2010 közepétől 2012 végéig sikeres konszolidációt hajtott végre, de tudniuk kellett azt is, mi várható jövőre.

Matolcsy szerint jövőre az emelkedés várható, az ország és az élet szinte minden területén. De ehhez „mindennap jó döntéseket kell hoznunk”.

Példa nélküli szerinte

A miniszter ismét elmondta, hogy az államadósság az ország legnagyobb terhe. Jövőre viszont 76 százalékra csökkenhet az államadósság szintje, amire legfeljebb nyolc ország lesz képes. „Mi az első egyharmadban leszünk” – közölte.

De a nemzetgazdasági tárca vezetője szerint példa nélküli strukturális megújulás is áll a büdzsében. Ezekre részletesen nem tért ki, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „fent és lent is” megújul az ország, igaz, még az út elején vagyunk, de „van, ahol öles léptekkel haladunk”. Ilyen Matolcsy szerint az egykulcsos adórendszer, aminek köszönhetően tavalyhoz képest 5 százalékkal több gyerek született, illetve 60 milliárddal nőtt a költségvetés bevétele.

Kitért arra is, hogy a végtörlesztéssel és az árfolyamgáttal 7-9 százezer családnak is „lehetősége lesz a korábban helytelenül felvett hitelük súlyát enyhíteni”. Matolcsy szerint míg az első két évben az államot, addig jövőre az önkormányzatok rendszerét alakítják át. Mint mondta, a karcsúbb, gyorsabb állam segíti a vállalkozásokat és a családokat, hogy jobban működjenek.

"Megízlelik a munkát"

A nemzetgazdasági miniszter sokszor kitért arra, hogy helyesnek tartják a Fidesz-frakció munkahelyteremtési csomagját, de egyelőre keresik hozzá a forrásokat. Ugyanakkor a költségvetés már így is okot ad az optimizmusra, mivel 2013 végére 200 ezerrel lesz több munkahely a ciklus elejéhez képest.

Igaz, mindezt a közmunkaprogramra építik, amelybe jövőre már 300 ezer ember vehet részt. Matolcsy szerint ugyan vannak, akik lebecsülik, hogy 47 ezer forintot kapnak a közmunkások, de szerinte ez lényegesebben magasabb, mintha valaki segélyben részesülne. Ráadásul ezzel „megízleli a munkát”, és így továbbmegy az üzleti szektorba.

Nyugdíjrendszer: nem szlogen volt

„Nem politikai szlogen, hogy megvédtük a nyugdíjakat” – jelentette ki a miniszter, aki szerint a nyugdíjkifizetések mögé biztos rendszert építettek. Szerinte ugyanis a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer alatt nem voltak biztonságban az állami nyugdíjak. Attól függött, hogy ki tudják-e fizetni a 3 millió nyugdíjast, hogy a költségvetésben találtak egy 3-400 milliárdot.

Matolcsy szerint emellett beruházási fordulatot is várnak, amelynek alapját a 2000 milliárdos uniós támogatás adja.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).