Tizenkét pontból álló, 2030-ig tartó vázlatos reformot ismertetett Matolcsy: „Ha nem mi fordítunk, velünk fordul a világ"

2020. június 29., 19:16

Szerző:

Tizenkét pontból álló, 2030-ig tartó vázlatos reformot ismertetett Matolcsy György a Növekedés.hu-n megjelent írásában. A Magyar Nemzeti Bank elnöke azt írja: a 2020-as évtized megnyeréséhez már az első három évben tervezni és indítani kell a 2030-ig szükséges reformok legalább 80 százalékát. 

Matolcsy szerint az 1990-tól 2010-ig tartó átmeneti időszak után a 2010 és 2019 közötti tíz évet jól használtuk fel nemzeti céljaink elérésére, "sőt, a Trianon utáni száz év legjobb évtizedét teljesítettük." 

A magyar receptet ismerjük. Jelentős átalakításokkal, tehát reformokkal, már az évtized elején megnyerni az évtized egészét. Valóban, a 2010-2019 közötti évtized 50 legfontosabb reformjából legalább 40-et az első három évben dolgoztunk ki és vezettünk be.

Matolcsy szerint most miért is ne kísérelhetnénk meg felrajzolni Magyarország gazdasági térképét 2030-ra. Az évtizedünk megnyeréséhez jól kell kiaknázni geopolitikai helyzetünket, időbeli környezetünket, az emberi-intézményi erőforrásokat és a nem-humán tényezőket (pénz, technológia, természeti erőforrások. 

Matolcsy György és Windisch László
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az MNB elnöke szerint "a geopolitikai erőteret kettősségek jellemzik. A nyugati szövetség és a keleti nyitás, az észak-dél ellentéte az eurózónában, az USA és Kína közötti tojástánc, az integráció mélyítése és bővítése között zajló harc évtizedünkben is folytatódnak", de Magyarország jól kezelte a kettősségeket, elkerülte a csapdákat, miközben élt a lehetőségekkel.  

Most azonban fordul a történelem, írja Matolcsy, aki szerint 2020 leállította a régi világot és új irányba állította az emberiséget. 

Az 1910 és 1930 közötti átmeneti két évtized után következő húsz esztendő (1930-1950) kettős története tanulságos lehet a 2010 és 2030 közötti két évtized felől nézve.

Matolcsy ezután a történelem ritmusairól ír, amelyek húszéves ciklusokban (kiépülés, tető- és mélypontok, bomlás) követik egymást. 

Egyik időbeli rokonunk az erős, sőt tragikus fordulatokat hozó 1940-es évtized. Ezt az időbeli lefutást kell most módosítanunk úgy, hogy jóra fordítjuk a korszak drámaian erős energiáit.  

A jegybank elnöke szerint az évtizedünk drámai fordulatainak csillapítására erős reformokra van szükség, mert

"ha nem mi fordítunk, velünk fordul a világ, de nem nekünk kedvező irányba."

Matolcsy ezután a következő 12 pontot sorolja fel, amelyre 2030-ig szükség lesz: 

  • Teljes demográfiai fordulatra, legalább évi 110 ezer újszülöttel.
  • Teljes életmód fordulatra, ami az egészséges és aktív életmódot teszi általános mintává.
  • Teljes intézményi fordulatra az egészségügyben.
  • Új biztonságos, tehát fenntartható nyugdíjrendszerre.
  • Versenyképes oktatási rendszerre, egyetemekre az első 100 között.
  • A pénz és technológia házasságából előálló új pénzügyi rendszerre.
  • Világszínvonalú közlekedési infrastruktúrára.
  • Egészséges mezőgazdaságra és biztonságos élelmiszeriparra.
  • Tőke- és technológia-intenzív iparra.
  • Fejlett kreatív iparra.
  • Sokszínű és dinamikus szolgáltató szektorra.
  • Versenyképes és hatékony, iránymutató állami intézményekre.