Matolcsy: A magyar gazdaság legnagyobb erőforrása az itt élők tudása, szorgalma és hite, az adat az új arany

2020. június 18., 16:02

Szerző:

A jegybankelnök szerint

olyan környezetet kell teremteni, amelyekben a magyarok tudása, szorgalma és hite a legjobban tud érvényesülni.

Stabil geopolitikai egyensúly esetén, az USA és Kína vezette kétpólusú világrendben Magyarország is felemelkedő pályán haladhat előre, ám ehhez jól kell alkalmazkodnia a környezet változásához – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Mandiner hetilap mai számában megjelent interjúban. 

A cikk apropóját Matolcsy új könyve, az Amerikai birodalom vs. európai álomadta. Az eurót Matolcsy szerint

az „európai álom” beteljesítésére hozták létre, és elmondta azt is, hogy minden gazdaság nagyobb növekedést ért el a közös valuta bevezetése előtti két évtizedben, mint utána.

Hosszabb távon a világgazdasági folyamatokra is jó válaszokat kell adnia Magyarországnak Matolcsy szerint. A jövő ugyanis a korlátlanul rendelkezésre álló információról fog szólni. Az adat az új arany – jelentette ki. A 21. század nyertese az a gazdaság lesz, amelyik több tudást, információt, képzelőerőt és általában szellemi erőforrást használ fel. A technológiai váltás hosszabb távon remek lehetőség az előzésre, amely elhozhatja az aranykort Magyarország számára – hangsúlyozta.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az MNB változatlanul úgy gondolja, hogy a harmadik negyedévtől gyors visszapattanás jöhet a gazdaságban. Ennek kulcseleme és legfontosabb feltétele a beruházások növelése lesz. Az év végéhez közeledve az exportra értékesítő ipari ágazatok termelése is fokozatosan helyreáll majd, mondta Matolcsy György, aki összességében úgy látja, gyorsabb lehet a talpra állás, mint jelenleg sokan gondolják.

A magyar gazdaság legnagyobb erőforrása az itt élők tudása, szorgalma és hite. Olyan környezetet kell teremteni, amelyben ez a legjobban tud érvényesülni – szögezte le az MNB elnöke.