Jóval több az olaj Irakban, mint gondolták

A korábban becsültnél 24 százalékkal nagyobb az iraki kőolajkészlet - közölte hétfőn az arab állam olajipari minisztere.

2010. október 4., 17:39

Huszein as-Sarisztáni bagdadi tájékoztatóján elmondta: az iraki lelőhelyekről összesen 143 milliárd hordó kőolajat lehet kibányászni a legutóbbi vizsgálatok szerint. Irak ezzel megelőzi a 137 milliárd hordós készlettel rendelkező Iránt, és a negyedik helyre lép előre a készletek alapján összeállított listán, amelynek első három helyén Szaúd-Arábia, Venezuela és Kanada áll. A miniszter elmondta: az új kutatási adatokat átadja a Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezetének (OPEC), amely meghatározza a tagországok számára a kitermelési kvótákat.

Az utóbbi évtizedekben a szinte állandó fegyveres konfliktusok miatt nem készült az ország teljes területére kiterjedő részletes olajkészlet-vizsgálat Irakban. Az elemzések szerint a legtöbb lelőhely a többnyire síita arabok lakta déli területeken van, ahol más térségekhez képest kisebb a terrorveszély.

Az olajipar messze a legfontosabb ágazat az iraki iparban, a kitermelő és szállító infrastruktúra állapota azonban erősen leromlott. Felújítását, modernizálását a kormány saját erőből nem tudja megoldani, ezért az utóbbi években a fejlesztés érdekében számos szerződést kötött külföldi olajcégekkel.

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest: az euró és a dollár jegyzése enyhén emelkedett, a svájci frankkal szemben viszont a forint 0,1 százalékkal erősödött.