Jordán paprika Mórakert címke alatt

Egy magyar termékekre specializálódott olvasó nemrégiben Mórakert címkével ellátott, Jordániából származó paprikát vásárolt - írja a. Felháborodott! A mórahalmi cég szerint minden szabályos. A fogyasztóvédelmi felügyelőség vizsgálódik.

2010. június 3., 09:07

Április utolsó hétvégéjén vásárolt csomagolt, hegyes erős paprikát Újszegeden, a 17 emeletes toronyház melletti áruházban Sz. Varga Ilona.

– A csomagoláson ott virított a mórahalmi Mórakert Tész Kft. címkéje, a cég nevével, címével, telefonos és internetes elérhetőségével. Ezek alapján úgy gondoltam, hogy a paprika csak magyar lehet. Meg is vettem a terméket – magyarázta a delmagyar.hu-nak Sz. Varga Ilona, aki a Szegedi Tudományegyetem docense. Azt már csak otthon vette észre, hogy a paprikát nem Magyarországon, hanem Jordániában termelték, ugyanis a csomagolás hátulján egy kis címkén jelezték, hogy a "Származási ország: Jordánia."

A olvasó etikátlannak tartja, hogy a közvélekedésben a magyar áruk termelőjeként és forgalmazójaként elhíresült Mórakert – amely állítása szerint úgy reklámozza magát a honlapján, hogy "a Mórakert Szövetkezet a megtermelt jó minőségű és biztonságos magyar zöldség és gyümölcs termékek nagykereskedelmével foglalkozik" – jordán paprikát forgalmaz.

A Mórakert címkén lehúztak egy szót – mint később kiderült: a FORGALMAZZA szót – a cég neve elől fekete filctollal, amit az újságíróknak körömlakklemosóval sikerült eltávolítaniuk.

Piti László, a Mórakert Tész Kft. ágazatvezetője adelmagyar.hu-nak elmondta: mint minden zöldség és gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó cég, így a Mórakert Tész Kft. is a téli és kora tavaszi időszakra importáru szerződést köt a vásárlói igények kielégítésére. Piti László hangsúlyozta: tisztában van azzal, hogy a Mórakert termék a köztudatban egyet jelent a magyar termékkel, de a téli időszakban csak magyar termékkel lehetetlen kielégíteni a vásárlók igényeit. A jordán paprika forgalmazására megvolt minden engedélyük, minden szabályosan történt. A kérdésre, miért húzták le a Mórakert címkéről a FORGALMAZZA szót, Piti László azt mondta: azért takarták ki a FORGALMAZZA szót, mert helytelenül szerepelt volna a színes címkén. A forgalmazó ugyanis a Dél-Alföldi Termelői Értékesítő Szervezetek (DATÉSZ) Zrt., mint ahogy a kis címkén látszik is, a Mórakert Tész Kft. pedig csomagolta az árut.

Horváth Zsuzsannától, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Dél-Alföldi Regionális Felügyelőségének igazgatójától a delmagyar.hu megtudta, hogy fogyasztóvédelmi felügyelőség hivatalból vizsgálatot indított az ügyben.