Nagy a baj: csődhullám Németországban

Februárban jelentős mértékben, a felmérések 2016-os kezdete óta a legmagasabb számra emelkedett a személyi- és cégcsődök száma a hallei IWH gazdaságkutató intézet hétfői jelentése alapján. A csődhullám a magyar gazdaságot is elérheti.

2024. március 11., 19:12

Szerző:

Csődhullám érte el Mémetországot, amely a magyar gazdaságra is kihathat. Az IWH (Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle) csődfelmérése szerint februárban Németországban a magán- és jogi személyek fizetésképtelenség-bejelentéseinek száma a nyilvántartás 2016. januári kezdete óta a legmagasabbra, 1193-ra emelkedett. A növekedés az előző hónaphoz képest 11 százalékos, az előző év februárjához képest 43 százalékos volt, és egyúttal 28 százalékkal haladta meg a 2016-2019 közötti, azaz a koronavírus-járvány előtti évek februári átlagát. 

Az IWH elemzése alapján a februárban fizetésképtelenséget bejelentő vállalatok legnagyobb része, 10 százaléka mintegy 11 ezer munkahely megszűnését jelenti, ami elmarad a legnagyobb tíz százalék előző havi csődje által érintett munkahelyek számától, de közel 90 százalékkal haladja meg a csőd miatti februári állásvesztések átlagát. 

Az IWH előzetes fizetésképtelenség-indikátorai januárban érték el csúcsot, majd februárban némileg enyhültek. „Ezzel azonban még nincs lefújva a vészjelzés” – mondta Steffen Müller, az IWH csődkimutatásokkal foglalkozó szakértője.

„Márciusra és áprilisra is magas fizetésképtelenségi adatokra számítunk”.

Elbocsátásokkal reagál a német ipar 

Világszerte több ezer munkahelyet szüntet meg a Continental – írtuk korábban. A német autóalkatrész-gyártó 2025-től évi 400 millió eurót szeretne megtakarítani az intézkedéssel. A tervezett leépítés az üzleti és adminisztratív struktúra egyszerűsítésére és racionalizálására összpontosít. Az értesülések szerint a leépítések mintegy 5500 munkahelyet fognak érinteni, ebből 1100-at Németországban. A vállalat 2022 végén világszerte mintegy 200 ezer embert foglalkoztatott.

Egy másik autóipari vállalat, a Robert Bosch is nemrég jelentette be, hogy leépítéseket tervez.

Múlt év novemberében írtuk meg, hogy Makón a Continental gyárából bocsátanak el még az év vége előtt ötven dolgozót, Hódmezővásárhelyen a város legnagyobb munkáltatója, a német tulajdonú Villeroy & Boch Magyarország Kft. válik meg ugyanennyi magyar dolgozójától. Mindkét gyárban arra hivatkoznak, hogy csökkent a megrendelések mennyisége.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Ole Spata / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

 

Tegnap 16:32

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.