Fellélegezhetnek: Mégsem kell fizetniük a bulinegyed kocsmáinak a közterületért

2020. június 8., 15:32

Szerző:

Korábban írtunk arról, hogy a veszélyhelyzet miatt hozott kormányrendelet szerint a közterületen lévő helyeknek az önkormányzat köteles szeptember elejéig elengedni a közterület-használati díjat: Erzsébetváros kocsmái azonban május végén mégis számlát kaptak.

Akkor Erzsébetváros önkormányzata arra hivatkozott, hogy nem tarthatják be az új kormányrendeletet, az ugyanis ütközik egy azzal ellentmondó határozattal. Ahogy azt akkor kifejtették:

  • egyrészről itt a kormányrendelet, ami felmenti a teraszokat a díjfizetés alól;
  • másrészről viszont „ez a díj olyan – az önkormányzat törzsvagyonába tartozó – vagyonelem, amiről jogszabály tiltja, hogy az önkormányzat lemondjon”.
Koronavírus - A fővárosban is kinyithattak a vendéglátóhel
Fotó: Koszticsák Szilárd

Az önkormányzat a kormányhivatalhoz fordult az ügyben, aki végül tisztázta a helyzetet: eszerint ilyenkor nem a törvény, hanem a kormányrendelet álláspontja a mérvadó - írja az Index.

Most, hogy az általunk felvetett ellentmondást tisztázták, e szerint fogunk eljárni, és szeptember 1-ig nem fogunk közterület-használati díjat szedni a teraszokért

– írja Erzsébetváros önkormányzata.

10:48

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.