Brüsszel elől is eltitkolta a kormány a paksi szerződést

A magyar kormány az Európai Bizottság előtt is titkolja azoknak a szerződéseknek a tartalmát, amelyeket a paksi bővítésről kötött az oroszokkal – közölte Jávor Benedek. A Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője szerint Orbánék számára is kínos lehet a megállapodások a tartalma. Jávor mindezek ellenére megígérte, végigjárja a jogi utat a dokumentumok kiszabadításáért.

2015. január 24., 15:18

A paksi bővítéssel kapcsolatos orosz-magyar megvalósítási megállapodások aláírása után Jávor Benedek levélben fordult Margarethe Vestagerhez, az Európai Bizottság versenyügyi biztosához, azt tudakolva, hogy a beruházás ügyében tiltott állami támogatás miatt zajló uniós vizsgálat lezárulta előtt indokolt volt-e újabb szerződést kötni az oroszokkal.

A magyar kormány az aláírás napján azt állította: előzetesen minden szükséges egyeztetést lefolytatott az EU-val. Ehhez képest Margarethe Vestager válaszleveléből az derül ki, hogy a Bizottság nem adott előzetes hozzájárulást a szerződések megkötéséhez, és tovább folytatja a tiltott állami támogatás gyanúja miatt indított eljárást – emlékeztetett a PM közleménye.

A PM szerette volna megnézni a 4000 milliárd forintos paksi beruházás megvalósítási megállapodásait, de a Paksi Atomerőmű részvényeit birtokló MVM ezt nem tette lehetővé, mondván, a miniszterelnökséget vezető miniszter titkos adattá minősítette a megállapodásokat.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (amely a Paks II projektcég tulajdonosa) azt közölte, hogy ők nem adatkezelők, ezért nem adhatnak ki semmit. A PM megkeresésére ugyanezt állította a Miniszterelnökség is, amely a megállapodások titkosítását végezte. A Paks II. projektcég pedig azt írta, hogy a kért adatok nem közérdekűek, ezért nincs módjuk azokat átadni.

A Párbeszéd Magyarországért a következőképpen foglalta össze mindezt: „az egyik titkosítja, bár nem az övé, a másik nem adhatja oda, mert titkos, a harmadik nem adatkezelő, ezért nem tud segíteni – így rejtik el az adófizetők elől az adóbefizetéseik elköltését”.

Jávor Benedek az adatvédelmi hatóságvezetőjéhez fordult a szerinte jogsértő titkosítás felülvizsgálatáért, és az EP-képviselők jogállásáról szóló törvény adta felhatalmazással élve betekintést kér a ma még titkos papírokba. Jávor az Európai Parlamentben is további erőfeszítéseket tesz a tervezett bővítés hátterének tisztázásáért. Mint írták: „az évszázad legnagyobb magyar beruházása nem maradhat Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin magánügye”.

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest: az euró és a dollár jegyzése enyhén emelkedett, a svájci frankkal szemben viszont a forint 0,1 százalékkal erősödött.