Autósok felkészülni, nyárra 350 forintos benzinár is jöhet!

A benzin ára elérte a 320 forintos lélektani határt, az autósok megrohamozták a közeli országok kútjait kannáikkal, mivel messze vezetünk magas árainkkal. Gazdasági elemzők szerint az emelkedés azonban nem fog megállni a jelenlegi szinten.

2010. január 2., 07:01

A benzin ára elérte a 320 forintos lélektani határt, az autósok megrohamozták a közeli országok kútjait kannáikkal, mivel messze vezetünk magas árainkkal.

A jövedéki adó növelése miatt a benzin 10 százalékkal, míg a gázolaj 8 százalékkal penget majd többet az államkasszába. Számszerűsítve ez 14 illetve 9 forintot jelent az állambácsinak, literenként. Legutóbb 2008 júniusában kaptunk a pénztárcánkhoz, akkor ugyanis 317 forintot fizettünk a benzinért – írta a Ma. hu.

Gazdasági elemzők szerint viszont hamarosan többet is fizethetünk a nyersolaj világpiaci drágulása miatt. A forint gyengülése meg csak hab a tortán, ugyanis felfelé tornázza az egyáltalán nem alacsony üzemanyagárakat.

Autósok felkészülni: 2010 közepére itt lehet a 350 forintos benzinár is! – írta a Ma. hu.

Az OPEC országok is árat emeltek

A Portfolió.hu idézte Varró Lászlót, a MOL stratégiai-fejlesztési igazgatóját. A szakember elmondta, a recesszió globálisan mintegy 3 százalékos keresletcsökkentést eredményezett, amely 2008 végén, 2009 elején az olajár összeomlásához vezettet.

Az OPEC azonban radikális kitermelés-csökkentést ígért, és ezt be is tartotta. Ezen drasztikus lépés nélkül az olajár a mainál sokkal alacsonyabb szinten stabilizálódott volna, és az összes OPEC-tagállam óriási költségvetési deficittel küzdene.

Varró László szerint a fogyasztás és a kereslet növekedésével az olajár folyamatos emelkedésével kell számolni a következő évben, és beindul a versenyfutás az olajipari beruházások, az autóipari technológia és az ázsiai motorizáció között.

210: új adó, új árak

Tegnap, január 1-jén ismét emelkedett az üzemanyagok jövedéki adója. A kormány ezzel a lépéssel a benzinnél 11, a gázolaj esetében 7 forinttal növeli meg az üzemanyagok jövedéki adóterhét. A drágulás miatt nő az üzemanyagok áfaterhe is, így az új évtől összességében a benzin ára literenként 14, a dízelé pedig 9 forinttal emelkedik.

Mindez 4,6, illetve 3,1 százalékos változásnak felel meg. Ha ehhez hozzászámoljuk a szerdai emelést, amikor a benzin 6, a gázolaj 4 forinttal drágult literenként, máris 20, illetve 13 forintos növekedésről beszélhetünk.

Ez azt jelenti, hogy a jelenleg 299 forintos benzin átlagosan 311, míg a 286 forintos gázolaj 295 forintra drágult – közölte a Holtankoljak.hu

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest: az euró és a dollár jegyzése enyhén emelkedett, a svájci frankkal szemben viszont a forint 0,1 százalékkal erősödött.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.