A Fidesz-kormány a magyar emberek rezsijén nyerészkedik – MSZP

December elején a Központi Statisztikai Hivatal hozta nyilvánosságra, hogy túl nagyot álmodott a Fidesz, amikor évi 100 ezer forintos spórolást ígért a magyar háztartásoknak a rezsicsökkentésnek nevezett reklámkampányban. Ebből ugyanis szinte semmi nem valósult meg – az átlagos állampolgár mindössze évi 6 ezer forintot tud megtakarítani. A Németh Szilárd rezsibiztos által beharangozott ingyenes vízóracserére is hiába várnak az emberek.

2015. december 11., 15:37

Az MSZP szerint a kormánypárt nem csökkenti az emberek rezsijét, hanem drágán tartja azt. Az energiaárak ugyanis évi 6000 forintnál jóval nagyobb mértékben csökkentek. A Fidesz azonban az olcsóbban vásárolt energiát nem adja olcsóbban a magyar embereknek – vélik a szocialisták.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese a 168orahu-val közölte, hogy tavaly ilyenkor még 360 dollár volt ezer köbméter orosz gáz, idén októberben már csak 232 dollár. „Ennek ellenére a magyar családok még mindig a tavalyi drága tarifát fizetik. Az olcsó gáz drágán tartásából származó különbözetet a Fidesz- kormány lenyúlja magának. Orbánék a magyar emberek rezsiköltségein nyerészkednek” – fogalmazott Tóth Bertalan, aki szerint mindezt maga Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára is elismerte.

Németh Lászlóné nemrég egy sajtóbeszélgetésen arról beszélt, hogy az olcsóbb gáz drágán tartásából származó extraprofit a Magyar Földgázkereskedő Zrt.-nél gyűlik. Ez az összeg szakértők szerint 100 milliárdos nagyságrendű lehet.

A szocialisták szerint véget kell vetni annak, hogy az Orbán-kormány drágán adja a magyar embereknek az olcsó energiát. Ezért az MSZP már többször benyújtotta azt a törvényjavaslatát, mely szerint az átlagfogyasztás mértékéig 20 százalékkal csökkenjenek a lakossági gázszámlák, illetve ugyancsak az átlagfogyasztásig 10 százalékkal mérséklődjenek a lakossági áramszámlák. A távhődíjat ugyancsak 10 százalékkal szeretnék csökkenteni.
„Az olcsó energiát olcsón is kell adni!” – szögezte le Tóth Bertalan.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a vízórák ingyenes cseréje csupán kommunikációs blöff volt. „Kedvelt trükkje Orbánéknak, hogy az ígéreteiket úgy tálalják, mintha azok már meg is valósultak volna. Jó példa erre a vízórák cseréjének ingyenessé tétele. Amikor ezt megígérték, tele volt a hírrel a sajtó. A fideszes politikusok learatták a bejelentéssel járó szimpátiát, majd gyorsan elfelejtették az egészet.”

Tóth Bertalan szerint ha az embereknek számon kell kérniük a Fideszen az ígéreteket. „Együtt kell rádöbbentenünk Orbánékat, hogy a hazugságaiknak következményei vannak” – fogalmazott.