7500 forintért árulják a nemzet parfümjét

Három vállalkozó kedvű litván alkotott nemzeti illatot, és azt remélik, illatuk Litvánia jelképévé válhat.

2011. augusztus 6., 12:04

Szülőföldje illatát alkotta üvegcsébe három litván férfi. A nemzeti parfümjöt pedig 7500 forintnyi összegért árulják, és egész sok az érdeklődő: ezer adag már el is fogyott az újdonságból - írja az

anna.hu.

Az illatot egyebek közt vadvirágokból, gyömbérből, begamottból, málnából, grapefruitból, ámbrából, szantálból, cédrusból, erdei mohából és tűzifa füstjének aromájából állították össze, a Galimard francia illatszergyárral együttműködve.


- Ha azt halljuk, hogy csoki és óra, Svájc ötlik az eszünkbe, ha azt, hogy hal és sültkrumpli, Anglia. De Litvániának nincs semmilyen közkeletű jelképe - idézte a brit Metro újság a Dainius Rutkauskast, az illatprojekt egyik oszlopos tagját, aki elárulta: hamarosan piacra dobják a "litvánul illatozó" aromagyertyát, szappant és egyéb tisztálkodási szereket is.

A forint árfolyama péntek reggelre szinte nem változott az előző esti jegyzéséhez képest az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében viszont kissé erősödött.

2024. februárban a kivitel volumene 3,4 százalékkal haladta meg, a behozatalé 4,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A külkereskedelem aktívuma 1,7 milliárd euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - közölte csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).