3 milliárdot kap a kormánytól a Tihanyi Apátság

2019. október 7., 11:23

Szerző:

A Tihanyi Bencés Apátság műemléki felújítására és egyes épületeinek fejlesztésére, valamint az apátság vendégházának bővítésére két részletben összesen 2 milliárd 769 millió forintot hagyott jóvá a kormány – fedezte fel a Magyar Közlönyben a napi.hu.

A határozat a támogatást két részre bontja. Az első részben, a jövő évi költségvetésből folyósít 457 millió forintot. A második rész tartalmazza a nagyobbik hányadot, a 2021-es központi költségvetésben 2 milliárd 312 millió forintot kell beállítani erre a célra – írja a lap.

A Balaton parti települést mindemellett 1,9 milliárd forint uniós forrásból is nagy erőkkel fejlesztik, ennek keretében létrejön egy szórakoztató központ, megújul az apátság és a Mádl Ferenc tér közötti lépcső, múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítanak ki és felújítják a kiállítóteret. Megvalósul a tihanyi művészek élményháza, mely a városhoz kötődő jelentős személyiségeknek, mások mellett Illyés Gyulának állít emléket, az Echo dombon pedig utcabútorokat és tájékoztató táblákat helyeznek el.

2030-ig 52 fejlesztési programot valósítanak meg a településen, ahol egészen mellékesen Mészáros Lőrincnek is van egy villája. 

 

10:48

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.