1,9 milliárdos uniós támogatásból épül-szépül tovább Mészáros Lőrinc villája mellett Tihany

2018. december 6., 16:57

Szerző:

Megújul a tihanyi apátság és környezete 2020 őszére. A Balaton parti települést mintegy 1,9 milliárd forint uniós forrásból fejlesztik.

Tósoki Imre, Tihany polgármestere (Fidesz-KDNP) a városban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a beruházásnak köszönhetően létrejön egy szórakoztató központ, megújul az apátság és a Mádl Ferenc tér közötti lépcső, felújítják az apátság belső tereit, múzeumpedagógiai foglalkoztatót alakítanak ki és felújítják a kiállítóteret.

Megvalósul a tihanyi művészek élményháza, mely a városhoz kötődő jelentős személyiségeknek, mások mellett Illyés Gyulának állít emléket, az Echo dombon pedig utcabútorokat és tájékoztató táblákat helyeznek el.

2030-ig 52 fejlesztési programot valósítanak meg a településen.

L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke (Fidesz) arról beszélt, hogy Tihany épített öröksége jelentős mértékben hozzájárul keresztény és európai identitásunkhoz – írja az MTI.

Tihany annyira szép, hogy Mészáros Lőrinc már 2013-ban vett a külterületén egy villát, bár a helyiek akkor azt mondták, hogy inkább a gyerekeit látják ott relaxálni. Nem messze onnan, Zánkán egyébként két borászata is van a felcsúti dollármilliárdosnak, aki gyakorlatilag a nevére íratta Balaton nevű tavat.