MTA: Legalább 120 ezren vesztették el a munkájukat a járvány miatt, már 400 ezer lehet a regisztrált munkanélküliek száma

2020. május 18., 13:45

Szerző:

Internetes keresések alapján próbálták megbecsülni az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének kutatói, mennyien veszíthették el a munkájukat a koronavírus-járvány miatt, és arra jutottak,

hogy legalább 120 ezren lettek munkanélküliek az elmúlt két hónapban

– írja az Index.

Kónya István és Köllő János kutatók munkamódszere az volt, hogy a „munkanélküli segélyre” vonatkozó Google keresések alapján megpróbálták megbecsülni a munkanélküliség növekedését a járvány időszakában. De kitérnek arra is, hogyan alakulhatott az aktívan állást keresők (a MEF munkanélküliek) száma.

Március végén és április elején a „munkanélküli segélyen” kívül számos más, a munkanélküliséggel kapcsolatos keresőszó esetében is nagy, legtöbbször (állásidő, munkanélküli járadék, álláskeresési, segély, munkanélküli regisztráció) a 2008-2010-es válságban mértnél is sokkal nagyobb növekedés figyelhető meg a Google Trends idősoraiban, írják tanulmányukban, noha megjegyzik, a pontos adatok nem ismertek.

A nyilvántartott munkanélküliek és a Google keresések kapcsolatát figyelembe véve úgy becsülik, 

a regisztrált munkanélküliek száma 2020 áprilisában meghaladta a 400 ezer főt,

és ez 120 ezres növekedés a járvány előtti állapothoz képest.

Hangsúlyozzák, az állásukat elvesztők száma ennél bizonyára magasabb. Ssokan lehetnek, akik munka és jövedelem nélkül maradtak, de nem regisztráltatják magukat és nem keresnek aktívan állást, hanem a munkahelyük újranyitására várnak. Közülük sokan (zenészek, színészek, sportolók, szakácsok, stb.) olyan speciális szakismeretekkel rendelkeznek, melyeket a teljesen bezárt ágazatukon kívül sehol sem lehet hasznosítani.

Hogy nem járnak messze az igazságtól, azt némiképp megerősítik a KSH-nak a járványt csak részben érintő márciusi adatai:

 

 

10:48

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.