2019/7 Kordonok közt

2019. február 13. 11:32

A kiválasztottakat óvó kordonok mögött tartotta idei évértékelő beszédét Orbán Viktor, aki ennek ellenére duzzadt a magabiztosságtól. A kormányfő, érzékelvén, hogy az elmúlt hónapokban a NER ellen tiltakozók utcai jelenléte és a multiknak kedvező „rabszolgatörvény” miatt bő félmillióval csökkent a Fidesz támogatottsága, politikai sikerrel kecsegtető családvédelmi akciótervet hirdetett.

Ez ugyanakkor – ahogy Ónody-Molnár Dóra kérdésére válaszolva Szikra Dorottya szociálpolitikus rámutatott – a már szokásos módon felülre lő, a programból kihagyja a szegényebbeket. A kormányfő megfogalmazta politikai üzenetét is, amivel várhatóan témát szolgáltat az elkövetkezendő kampányhónapokra: szerinte az erkölcsi kordonok megszűntek, egyenesen kommunista–náci, szocialista–szélsőjobboldali koalíció készülődik ellenükben. Kétségtelenül érzékeny pontot érint a kormányoldal és propagandája, amikor a demokratikus ellenzéki pártoknak a Jobbikhoz fűződő viszonyát támadja. Ennek kapcsán Bodnár Dániel, az antiszemitizmus ellen küzdő Tett és Védelem Alapítvány kuratóriumának elnöke markánsan fogalmaz lapunknak írt esszéjében: szerinte szomorú az a nyers, hideg, rémisztő zavarodottság, ami eluralta a baloldali-liberális véleményformáló elitet a Jobbikkal való összefogás dilemmája kapcsán. Lakner Zoltán, lapunk főszerkesztő-helyettese szerint valóban megkerülhetetlen a morális kérdések feltevése és megválaszolása a Jobbik-dilemma kapcsán, de nem kisebb fajsúlyú kérdés ugyanakkor az sem, hogyan hasznosítja a Fidesz a maga javára a szélsőséges nézeteket, pártokat és szavazói csoportokat.

Lapozzon bele!

Baja szeret engem

Az emberi minőség sokkal fontosabb egy érettséginél vagy egy diplománál, ha valaki jó polgármester szeretne lenni – állítja Szabó Richárd, a bajai lángosos, aki nemrég azzal a videóval vált országosan ismertté, amelyben feltárta: meleg, és politikai pályára készül. Azért állt ország-világ elé, mert egy névtelen levélben megzsarolták, ha nem hagyja abba a kormányoldal ellen intézett támadásait, nyilvánosságra hozzák a homoszexualitását. Cseri Péter portréjából kiderül, hányadik coming outjáról is van szó, miért osztogatott virágot Szegeden, ki ellen szokott tüntetni Pesten, mi köze van a vékonybelekhez, és összeszámoljuk, hány gyereke is van.

Televíziós à la carte

Ez a televízió akkor is kritikus volt, amikor Gyurcsány-kormány vagy amikor Bajnai-kormány volt, és ez a televízió kritikus az ellenzékkel is. Az ATV nem átideologizált intézmény – mondja Ónody-Molnár Dórának Németh S. Szilárd, a televízió vezérigazgatója, akivel a Fidesz hatalompolitikájáról, a műsorvezetői tisztességről, a hír- és a szórakoztató műsorok kényes egyensúlyáról, a piaci helyzetről és új csatornájukról, a Spiritről beszélgetett.

Már a katasztrófában élünk

Két bolygó beszélget. Az egyik panaszosan mondja: Sajnos nem vagyok nagyon jól, képzeld, homo sapiensem van. Mire a másik azt feleli: Tudom, hogy kellemetlen, mert nekem is volt, de ne aggódj – hamar elmúlik. Ezt a kesernyés viccet mesélte el Ürge-Vorsatz Diána, a CEU professzora, az ENSZ Nobel-békedíjas Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének munkacsoport-alelnöke egyetemének az éghajlatváltozással foglalkozó rendezvényén. Az ő előadása volt a legelső a CEU új, Határtalan Tudás elnevezésű, magyar nyelvű tudománynépszerűsítő programsorozatában. Az egyetem oktatói és vendégeik mostantól rendszeresen kilépnek a nagy nyilvánosság elé. Az ismert éghajlatkutatót nem csak a mostani program témáiról kérdezte Barát József.

Tartuffe Veszprémben

Veszprémben nem okozott közfelháborodást, hogy a szexuális zaklatások gyanújába keveredett Marton Lászlót rendezni hívta a helyi Petőfi színház. Országosan sokkal nagyobb visszhangot váltott ki az ügy. Ellenzéki országgyűlési képviselőnők a hír hallatán közleményt adtak ki: „Ha a hatalommal való visszaélés egyik legdurvább formája, a szexuális zaklatás következmények nélkül marad, akkor semmi nem fog változni az országban és a társadalomban.” Molière Tartuffe-je ezúttal Veszprémben álszenteskedik. Hajba Ferenc írása.