2019/7 Kordonok közt

A kiválasztottakat óvó kordonok mögött tartotta idei évértékelő beszédét Orbán Viktor, aki ennek ellenére duzzadt a magabiztosságtól. A kormányfő, érzékelvén, hogy az elmúlt hónapokban a NER ellen tiltakozók utcai jelenléte és a multiknak kedvező „rabszolgatörvény” miatt bő félmillióval csökkent a Fidesz támogatottsága, politikai sikerrel kecsegtető családvédelmi akciótervet hirdetett.

2019. február 13., 11:32

Szerző:

Ez ugyanakkor – ahogy Ónody-Molnár Dóra kérdésére válaszolva Szikra Dorottya szociálpolitikus rámutatott – a már szokásos módon felülre lő, a programból kihagyja a szegényebbeket. A kormányfő megfogalmazta politikai üzenetét is, amivel várhatóan témát szolgáltat az elkövetkezendő kampányhónapokra: szerinte az erkölcsi kordonok megszűntek, egyenesen kommunista–náci, szocialista–szélsőjobboldali koalíció készülődik ellenükben. Kétségtelenül érzékeny pontot érint a kormányoldal és propagandája, amikor a demokratikus ellenzéki pártoknak a Jobbikhoz fűződő viszonyát támadja. Ennek kapcsán Bodnár Dániel, az antiszemitizmus ellen küzdő Tett és Védelem Alapítvány kuratóriumának elnöke markánsan fogalmaz lapunknak írt esszéjében: szerinte szomorú az a nyers, hideg, rémisztő zavarodottság, ami eluralta a baloldali-liberális véleményformáló elitet a Jobbikkal való összefogás dilemmája kapcsán. Lakner Zoltán, lapunk főszerkesztő-helyettese szerint valóban megkerülhetetlen a morális kérdések feltevése és megválaszolása a Jobbik-dilemma kapcsán, de nem kisebb fajsúlyú kérdés ugyanakkor az sem, hogyan hasznosítja a Fidesz a maga javára a szélsőséges nézeteket, pártokat és szavazói csoportokat.

Lapozzon bele!

Baja szeret engem

Az emberi minőség sokkal fontosabb egy érettséginél vagy egy diplománál, ha valaki jó polgármester szeretne lenni – állítja Szabó Richárd, a bajai lángosos, aki nemrég azzal a videóval vált országosan ismertté, amelyben feltárta: meleg, és politikai pályára készül. Azért állt ország-világ elé, mert egy névtelen levélben megzsarolták, ha nem hagyja abba a kormányoldal ellen intézett támadásait, nyilvánosságra hozzák a homoszexualitását. Cseri Péter portréjából kiderül, hányadik coming outjáról is van szó, miért osztogatott virágot Szegeden, ki ellen szokott tüntetni Pesten, mi köze van a vékonybelekhez, és összeszámoljuk, hány gyereke is van.

Televíziós à la carte

Ez a televízió akkor is kritikus volt, amikor Gyurcsány-kormány vagy amikor Bajnai-kormány volt, és ez a televízió kritikus az ellenzékkel is. Az ATV nem átideologizált intézmény – mondja Ónody-Molnár Dórának Németh S. Szilárd, a televízió vezérigazgatója, akivel a Fidesz hatalompolitikájáról, a műsorvezetői tisztességről, a hír- és a szórakoztató műsorok kényes egyensúlyáról, a piaci helyzetről és új csatornájukról, a Spiritről beszélgetett.

Már a katasztrófában élünk

Két bolygó beszélget. Az egyik panaszosan mondja: Sajnos nem vagyok nagyon jól, képzeld, homo sapiensem van. Mire a másik azt feleli: Tudom, hogy kellemetlen, mert nekem is volt, de ne aggódj – hamar elmúlik. Ezt a kesernyés viccet mesélte el Ürge-Vorsatz Diána, a CEU professzora, az ENSZ Nobel-békedíjas Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének munkacsoport-alelnöke egyetemének az éghajlatváltozással foglalkozó rendezvényén. Az ő előadása volt a legelső a CEU új, Határtalan Tudás elnevezésű, magyar nyelvű tudománynépszerűsítő programsorozatában. Az egyetem oktatói és vendégeik mostantól rendszeresen kilépnek a nagy nyilvánosság elé. Az ismert éghajlatkutatót nem csak a mostani program témáiról kérdezte Barát József.

Tartuffe Veszprémben

Veszprémben nem okozott közfelháborodást, hogy a szexuális zaklatások gyanújába keveredett Marton Lászlót rendezni hívta a helyi Petőfi színház. Országosan sokkal nagyobb visszhangot váltott ki az ügy. Ellenzéki országgyűlési képviselőnők a hír hallatán közleményt adtak ki: „Ha a hatalommal való visszaélés egyik legdurvább formája, a szexuális zaklatás következmények nélkül marad, akkor semmi nem fog változni az országban és a társadalomban.” Molière Tartuffe-je ezúttal Veszprémben álszenteskedik. Hajba Ferenc írása.

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.