The Walking Dead: Season 2 – Episode 2: A House Divided


 
Szokás szerint fogalmam sincs, hogy mire vállalkoztam – spoilermentesen megírni a Telltale játékait felérne egy PSN-es trófeával. Hogy milyennel, azt az Olvasóra bízom. Egy a lényeg, az első rész után felmerült bennem a kérdés, hogy milyen hamar kap lábra a történet. Na, aggodalmaim (legalábbis ezzel kapcsolatban!) elszálltak, most aztán tényleg izgatottan várom a folytatást.

2014. március 14., 10:19

Kezdjük azzal, hogy a 90 perces epizód végén a stáblista zenéje, na az pokolian komoly. Miközben forgott a stáblista (amelyben a Telltale állatai is helyet kaptak, ez egy fajta bónusznak is tekinthető, miközben forog lefelé a lista, s kellemesen duruzsol az audioélvezet), egy csésze teával a kezemben – max nem alszom éjjel – gondolkodtam, kinézve az ablakon, meglátván a panelrengeteget: vajon ez megérdemel-e egy 9-est...? Epizódra 10-est nem adunk, az felborítana mindent. Másfél óra nem érdemel tíz pontot. A kilences reális. De felötlött bennem a pár helyen megfigyelhető animációs hiba, illetve egy-két helyen a grafika megtorpanása. Hm... magas nyolcas.


 

Pedig most tényleg úgy tűnik, hogy ez csak a végzet kezdete. Vagy esetleg a kezdet végét éltem meg? Mint egy illuzionáris oázis felé, úgy futottam el. Hiba nem volt, a Q gombot lecsaptam párszor időben. Kettétörtem a csoportot. Miattam, igen, MIATTAM halt meg megint valaki, mert én azt mondtam egy régi ismerősnek, hogy gyerünk, célozzon!




Most igenis komoly hatása van pár cselekménynek. Nálam hárman haltak meg a másfél óra alatt. Nem, a Walkereket (nem, kedves FOX, csak azért sem fogok magyarosítani) nem veszem figyelembe. Hm, pedig ők is hullottak rendesen, ezúttal egy egy helyben álló TPS részt is kaptunk, a kivitelezés rendben van. De nem kizárólag erre gondolnék. Hogyan kommunikálunk Bonnie-val (na, vele kapcsolatban szerintem még jó irányba haladnak a dolgok... és nem, nem mondom el, ki az...), közeledünk-e Rebeccához... illetve milyen karácsonyfa-díszt választunk. Nem, ez nem egy kitaláció.


Hátrahagytunk valakit... megmentettünk valakit, aki talán pont képen lő valakit, akit nem kéne, hiszen barátilag közelített felénk. A véres híd áldozatokat kíván, legyen az ember, legyen az Walker. QTE-rohamot indít a Telltale, rövid távon akciódús hópihe, mely csak egy hóviharban fog mementóként visszatérni. Most még elolvad. ...de vajon ki Carver? – kérdeztem ezt két hónapja. Ő a rosszfiú. Tőle menekültünk, és most mi állunk vesztésre. Komolyan felszerelt banda. Gépfegyverek. (vajh honnan?) Élelmiszer. És a folytatásban még gond lesz vele.


Carver egyes személyeket kicsaphat a csapatból, ha nem vigyázunk. Hogy kiket, azok kilétét fedje a Silent Hill-i köd (White Claudia, de ebbe ne menjünk bele...) homálya. Itt az a helyzet áll fenn, hogy egy csapatból lesz kettő, de a kettő egyesítve sem bír el egy harmadikkal, s erőltetett menetbe indulnak rabszolgasorsuk felé. Hogy mészárszék lesz-e, vagy sem... azt májusban megtudjuk. Mindenesetre a teaser támadást vél mutatni.




Igen, ez egy erős nyolcas. Néha mondat közben vágta el a választási opcióm a jelenetet (azért ez néhol furának tűnt), egyszer egy szereplő ökle színeződött furán el, és persze a fentebb már tárgyalt animációs hibák. A sztori beizzította a v6-os turbómotort, a gázra meg rátaposott iziben.




Most kb. ennyire futja, majd BadSector telepakolja képekkel. Most van úgyis 408 darab, lehet válogatnia belőle. Kezelhetőségből és audióból csillagos ötös, a grafika talán a következő évadra kaphatna egy kicsi ráncfelvarrást... és esetleg az animációra is illene odafigyelni – akkor rendben leszünk. Hogy ajánlanám-e magában? Erre már mondanám, hogy igen. Aki a FOX-on nézi a The Walking Dead-et (és a szinkront is bírja), annak minden tiszteletem kijár, aki pedig az amerikai tempót követi, neki is talán ízletes videojáték-ambrózia lehet... ha véget ér a második évad.





Addig még hullunk, mint a legyek. (Talán az is elfekszik, akinek nem kéne – a lelki terror TT módra tálalva van. Merjük megkóstolni. Évekkel a Survival Instinct előtt jár.)


– Nagyon durván megindult a történet
– Egy visszatérő. Ölelést neki!
– Lelki terror, mert döntésre kényszerít a régi és az új között
– A stáblista zenéje

– Nem egyszer felbukkanó animációs baki
– Három embert megöltem
– ...és nem tudom, mi lesz májusban!
– V –

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.