Startol a kapolcsi csiga

Megnyílt a Művészetek Völgye Kapolcson. Az összművészeti fesztiválon a hagyományos zenei, színházi programok mellett idén magyar start-up cégek is bemutatkoznak, egyikük például egy olyan mobilalkalmazással jelentkezik, amelynek révén bárki videótudósítóvá válhat, másik pedig a lánc nélküli meghajtású biciklivel érkezett. Zenél Oszkó Péter volt pénzügyér, Palya Bea, Harcsa Veronika, a Kaláka és sokan mások, miközben magánudvarok mélyén, pajtákban, garázsokban mindenütt kiállítás és vásár fogadja a tíznapos fesztiválra érkezőket.
Pungor András írása

2014. július 25., 17:54

– Eredeti vállalásunk az volt, hogy értéket mentünk – mondta Márta István, a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója a tíznapos rendezvény mai megnyitóján, Kapolcson.

A csigalogós összművészeti fesztivált idén 24. alkalommal rendezik meg Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd községekben, a Balaton felvidéken. „A nemes mese a rendszerváltás évében kezdődött, de a Kapolcsi Művészeti Napokra talán csak a 60-asok emlékeznek, nem kevés nosztalgiával. (...) Aztán az ezredforduló kihordta magából a soktelepüléses, „önmagán túlnőtt” Művészetek gigafesztivált, amely fotóalbumokba, szakdolgozatokba raktározódott el, no meg egy világra érzékeny generáció sejtjeibe” – írta a fesztiváligazgató beköszöntőjében a Fidelio különszámában.

Idén hatvan település mutatkozik be az Éltető Völgy programsorozatban, Csórompusztán a Hello Wood nemzetközi építésztalálkozó fiataljai hozzák el az alkotásaikat. Idén is koncert- és gyermekprogramokkal jelentkezik Palya Bea énekesnő udvara, de mindennap fellép Hobo és bandája, valamint Harcsa Veronika is helyszíngazda idén. Lesz Kaláka versudvar, amatőr színtársulatok is előadásokkal készülnek.
Kapolcson megnyílt a kiskereskedők, kézművesek, ötvösök, lekvárosok, szörpösök, játékkészítők vására is.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, aki blues-zenekarával szinte minden este fellép, a megnyitón felhívta a figyelmet a Design Terminal udvarra, ahol fiatal start-up cégek mutatkoznak be újfajta fejlesztéseikkel: egy mobilalkalmazás révén például mindenki tudósító lehet, egyedi, lánc nélküli meghajtású biciklit próbálhatnak ki a résztvevők.
– Az újszerű technológiák mind a kapolcsi fesztivál évtizedes értékeinek megőrzését szolgálják – mondta Oszkó, aki szerint a rendezvény támogatói elfogadták azt, hogy ne hatalmas molinókon, plakátokon reklámozzák őket.
– Mivel Kapolcs a kreativitásról híres, ezért ők is kreatív ötletekkel jelentkeznek. Így a Mol támogatja például a települések közötti könnyebb átjárást biztosító úgynevezett Csigabuszt – mondta.


S ha már hagyományok, Hobo, aki magát lapunknak „őskapolcsosnak” aposztrofálta, elmesélte, hogy a kilencvenes években mindig Lili néni kocsmájában léptek fel. A csehó udvara annyira tele volt, hogy még a budi tetején is lógtak, ami beszakadt a koncert alatt.


1995-1998 közötti Völgyfutár számokból idézünk, az újság akkori felelős szerkesztője lapunk mai vezető szerkesztője, Karácsony Ágnes volt.
„Földes László sántít. Belerúgott az ágy lábába. Tettét nem szándékosan követte el, ez a tény enyhítő körülménynek tekinthető.”
„Híreink között kivételesen egy üzenetnek is helyet szorítunk. Cseh Tamás! Mi van veled? Eltűntél szerdán hajnalban. Éjjel még biztosan megvoltál. Merre indultál? Árok, mező, lányok mind itt maradtak.”
„Egyik este Magyar Bálint és felesége, Hódosán Róza meglátogatták Kapolcsot. Belenéztek a szenegáliak termékenységi táncába. Aztán hirtelen és sietve távoztak. Néhány perccel később Horváth Balázs tűnt fel. A szenegáliakat kereste.”
„Andrassew Iván publicista, Vasárnap: Ajánlom a kulturális tárca vezetőjének és a pénzügyminiszternek, hogy látogassanak ide a Művészetek Völgyébe, és tanulmányozzák, hogyan lehet egy országot fesztiválországgá tenni. Óriásinak tartom, hogy a kultúra húzóerő lett egy korábban halott vidéken, például egy olyan faluban, Kapolcson, ahol még a patakot is ellopták az emberektől!”

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.