Robbantani akartak az eurovíziós gála alatt

Három embert életfogytiglani börtönre, további 26-ot pedig egyenként 9-től 15 évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek Azerbajdzsánban a tavalyi Eurovíziós Dalfesztivál idejére tervezett merényletek miatt – írja az MTI.

2013. december 1., 07:10

Az azeri igazságszolgáltatás az ügyben korábban már hét másik gyanúsítottra egyenként 11-től 14 évig terjedő szabadságvesztést szabott ki.

Mint ismert, a tavalyi verseny után néhány nappal jelentették be az azeri hatóságok, hogy meghiúsítottak egy iszlamista lázadók által tervezett merényletet, amit a versenynek helyet adó Kristály-csarnok, illetve több szálloda ellen terveztek. A terrorista akció azonban feltehetően csak körítés lett volna az igazi célpont, Ilham Aliyev azeri elnök meggyilkolásához. A hatóságok akkor azt állították, hogy megölték a fegyveres csoport két tagját, köztük a vezetőt is, negyven embert pedig őrizetbe vettek.

Az azeri Nemzetbiztonsági Minisztérium szerint a fegyveresek a dagesztáni régióhoz köthetők, de kapcsolatban állnak az iráni Forradalmi Gárdával és a libanoni Hezbollahhal. A rendőrség nagy mennyiségű fegyvert és robbanóanyagot is lefoglalt a szélsőségesektől, amikkel további merényleteket terveztek rendőrségi épületek, mecsetek és más vallási helyek ellen is.

Tegnap 17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.