Receptek és emlékek

Az angol Emma Hooper Etta és Otto és Russell és James című regénye már a megjelenése előtt bestseller lett. Az írónő még be sem fejezte a művét, s a kiadói jogokat már huszonkét országban megvették. Előbb adták ki a könyvét New Yorkban, mint Londonban.

2015. június 17., 13:19

A példátlan marketing a szerző hírnevének is köszönhető. Hooper 1980-ban született Kanadában, jelenleg Angliában él. Zeneszerző, énekes, hegedűművész, sok hangszeren játszó egyszemélyes zenekar. Peter Gabriellel is koncertezett már. Hoopernek ez az első regénye, tele zeneiséggel, költészettel. Főszereplője egy idős asszony, aki élete végén elindul, s több mint háromezer kilométert tesz meg, hogy lássa az óceánt. Recepteket és emlékeket hagy otthon férjének, aki visszavárja őt. Hooper korábban azt nyilatkozta: a két főhőst anyai nagyszüleiről mintázta. Imádtak főzni és táncolni, szerelmük átsegítette őket a háború poklán is.

A kötetet tizennyolc nyelvre fordították le eddig. Nem sokkal az idei, januári amerikai könyvbemutató után elkészült a magyar verzió is a Tericum Kiadónál.

– Rengeteg ajánlatot kapunk különféle könyvügynökségektől, de ha ilyen világsikerről hallunk, gyorsan döntünk. Az eredeti szöveg olyan, mint egy prózában írt zenemű, úgy érezzük, a magyar fordításban ezt is sikerült visszaadni – mondta a regény szerkesztője, Pavlov Anna a 168 Órának.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.