Nemzeti cirkusz

2013. február 10., 15:59

Válasszuk szét a dolgokat.

Egyfelől: a Fővárosi Nagycirkusz legutóbbi műsora – miként oly sok korábbi produkciója is – nemzetközi színvonalú. Van benne minden, ami egy ilyen összejövetelhez kell, artisták, bohócok és állatszelídítők, erőművészek és késdobálók, gumiasztal, légtorna, nem lehet panaszunk. (Mellékszál, de kihagyhatatlan: Milos nevű leszármazottam, aki tátott szájjal izgulta végig a műsort, a tevék érkeztén megbökött a könyökével, komoly arccal azt kérdezte: ezek élők? Hiába, ez már a virtuális térben felnőtt nemzedék.)

Szívesen és hosszan dicsérem tehát a Fővárosi Nagycirkusz pompás estéjét – hogy konkrétabb is legyek, hadd említsem meg a Golden Power nevű erőemelő párost (tíz éve cáfolják meg estéről estére a fizika törvényeit), Richter Flóriánt és kiterjedt családját, akik a lovas akrobatikában járnak Európa élén, valamint Dittmár Roland és Németh Ágnes bájos paródiáját, ahogy maguk is megmosolyogják a természetet, ezt a nagy kópét, hogy ily erősen próbára tette őket – hogy aztán együtt győztesként kerüljenek ki ebből a próbatételből. (Külön érdekesség, hogy a duó hölgytagját valaha a kontinens legjobb kosárlabdázójának választották.) És most kérek elnézést a többiektől, akiket nem említek név szerint – mindannyian megérdemelnék.


Másfelől: ezt a remek produkciót a rendező leöntötte vastagon valami ragacsos nemzetiszín sziruppal – valószínűleg ezzel kívánta demonstrálni, esetleg megköszönni, hogy az intézmény januártól igazi nemzeti cirkusz lett. Ha ez a frissen elnyert státus azt jelenti, hogy mostantól több figyelem esik majd a pesti cirkuszra, lesz pénz fejlesztésre, felújításra (ráférne, bizony, erre a szegény retroépületre a törődés), akkor ennek csak örülhetünk – de attól még nem kéne piros-fehér-zöld operettparódiát csinálni a manézsból. Zászlót lengetni, Kálmán Imre-slágerekre ropni, huszárnak álcázni magunkat, és tizenötször elmondani, hogy ez az első nemzeti műsor a cirkuszban.

A cirkusz nem attól lesz nemzeti, hogy kinevezik annak, hanem hogy a legszebb magyar cirkuszhagyományok folytatója. Erre kéne haladni, véreim!

Jolsvai András

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.