Miklósi Anna meséi

Békés Pál író szerette a Barátfülek meséjét, annak humorát, képi nyelvét, játékosságát, titkait, balatoni vakációkalandjait, barátságmélységeit, no meg persze a szereplőit. Név szerint: Bebét, akinek komoly baráthiánya volt első osztályban, az általánosban, mígnem nyáron meghallotta Sebit „berregni”, aki éppen repülőgépnek álcázta magát a szomszéd kertben.

2015. július 20., 16:31

És jöjjön a másik páros: a végtelenül kifinomult hallású és látású Fütetke, a gumimanó, aki már messziről észrevett minden szomorúságot. Így talált barátjára, a zokogó Brenyétkére, aki különben vérengzésre nem hajlamos, deviáns menyét.

A Barátfüleket először 2000-ben adták ki. Sivók Irén írta. Egy évvel később a NAT ajánlott irodalomként beemelte az általános iskolai oktatásba. A kötet nemrég ismét megjelent a Naphegy Kiadónál, ám szerzőként Miklósi Anna neve szerepel. Nincs plágium. Sivók Irén 2008-ban magánéleti okból nevet változtatott.

Miklósi Anna egyébként ma falukutatásban vesz részt tudományos munkatársként. De már közben kész a második meséje. Van felnőtteknek szóló regénye is. Új koncertjét ugyancsak tervezi. Hiszen mégiscsak a színművészetin végzett – még Sivók Irénként – operett–musical szakon 1986-ban, s volt ő Pamina A varázsfuvolában, meg Maria a West Side Storyban, Christine is Az operaház fantomjában. Pár éve önálló estje volt Csak úgy énekelgetek címmel. Előtte is énekelt – többek között – Bornai Tiborral, Somló Tamással is.

Milósi Anna esetében a sokoldalúság, a kreativitás hasznavehetetlen fogalmak. Elkoptak. Ahogyan Sivókról Miklósira váltott, úgy volt vele, hogy félig nyitva hagyja az ajtót az ismeretlen felé. És lassan föltöltötte magát új lehetőségekkel.

Legújabban „gasztromesélő”: Facebook-konyhájában sokan ülnek virtuálisan, és nézik a napi terítést, ahogyan befőz, kalácsot süt, ahogyan tálal és mesél mindehhez. Miklósi Anna elmondta a 168 Órának, hogy talán nagyobb nyilvánossággal is megosztja majd gasztromeséit. Mi már most ajánlott könyvnek tekintjük.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.