Megszűnhet az egyik legnagyobb magyar színészi díj

Feltűnően nagy a csend a Nemzet Színésze elismerés körül, elképzelhető, hogy megszűnik a régóta pályán lévő színészek ilyen címen történő díjazása.

2024. március 21., 15:18

Szerző:

A Nemzet Színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése terén kimagasló érdemeket szereztek. Benedek Miklós 2024. január 9-én, két és fél hónappal ezelőtt halt meg, a helyére azonban eddig nemhogy nem választottak új Nemzet Színészét, de még csak arról sincs hír, hogy összehívták volna a Nemzet Színészeit valamikorra – tudta meg az Index. A grémium ugyanis mindig maga választ új tagot a soraiba, most azonban hiába várnak már több mint két hónapja, még nem kaptak telefont arról, hogy mikor menjenek a Nemzeti Színházba tanácskozni.

Az Index szerint beszédes, hogy továbbra sem hívták össze a Nemzet Színészeit, előfordulhat, hogy a Nemzet Színésze kitüntetést most megszüntethetik, és beolvaszthatják a Nemzet Művésze címbe. A két elismerés között nagy különbség van, utóbbiról ugyanis nem maguk a színészek döntenek, hanem a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke és a kulturális miniszter által felkért bizottság dönt.

Mi is az a Nemezt Színésze elismerés?

Az elismerés annak adományozható, aki kimagasló teljesítményt nyújtott fő- vagy epizódszerepekben, betöltötte a 62. életévét, legalább 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött.

A címet legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre, és ők életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek.

Ha a cím egyik viselője elhalálozik, temetése után a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot.

Az elismerést először Schwajda György kormánybiztos, a Nemzeti Színház Részvénytársaság vezérigazgatója javaslatára adományozta 2000-ben Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere.

2023. május 8-án este, életének 96. évében elhunyt Máthé Erzsi, a cím utolsó olyan díjazottja, akit még az elsők között, 2000-ben tüntettek ki. Ő volt aki a leghosszabb ideig viselte a címet és a legidősebb kort érte meg. Legutóbb, 2023-ban Pogány Juditnak adományozták a címet, 2023. december 15-én. 

Azt sem tudni, hogy ez a változás, amennyiben valóban megtörténik, érintené-e a címet jelenleg birtoklókat. Most a Nemzet Színészei:

  • Király Levente
  • Bodrogi Gyula
  • Tordy Géza
  • Molnár Piroska
  • Cserhalmi György
  • Szacsvay László
  • Almási Éva
  • Jordán Tamás
  • Lehoczky Zsuzsa
  • Udvaros Dorottya
  • Pogány Judit

(Kép forrása: Pexels)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.