Megható üzenettel búcsúzott Tandori Dezsőtől a törzshelye

2019. február 14. 07:17 - szerző: 168 Óra

Reggelente tért be a lakhelyéhez közeli sörözőbe éveken át Tandori Dezső - ez olvasható a Lánchíd Söröző Facebook-bejegyzésében. A tulajdonosok azt írják, az utóbbi időben nem nagyon látták, de előtte Párizsról vagy guernsey fontról beszélgettek, csak úgy mint a TOP10-ről a magyar irodalomban. 

„Hajnalban kelt, a madaraival. Elindult a szokásos szlalomjára a városban, reggel 9-kor már hazafelé, a célegyenesben jött be hozzánk. Lóversenyekről, Párizsról, vagy a guernsey fontról éppúgy tudtunk beszélgetni, mint a TOP10-ről a magyar irodalomban. A csúcson - Kosztolányi, József Attila, Pilinszky, Szép Ernő, Jékely Zoltán, Radnóti - időnként helyet cseréltek, attól függően, hogy ki milyen hangulatban volt aznap. Bármelyiktől fejből idézett több versszakot is, Jékelynél egyszer elsírta magát. Ezt a listát később aztán TOP20-ra bővítettük, hogy ő is benne lehessen  

Én most áthelyezem az első tízbe. 

Egyszer Sanyi és Jani, a két szobafestő a pultnál kávéztak, amikor Dezső bejött, leültette őket az ablak mellett egy asztalhoz, és felolvasta egy versét. 

De minden sort, gondolatot elmagyarázott. Tátott szájjal hallgattuk akik ott voltunk. Életem egyik legszebb tízperce volt. 

Az utóbbi években nagyon csöndben, visszavonultan élt, rég láttam, mi is később nyitunk, de szoktam gondolni rá a Lánchíd utcában. Kerekebb volt a világ úgy, hogy a tér túloldalán lakott. 

Szevasz Dezső, jó utat, azért majd írj.” - szól a bejegyzés.