Szégyenteljesek a zaklatási ügyek a Magyar Teátrumi Társaság szerint, amelynek alelnöke Marton Lászlót foglalkoztatta a botránya után

2019. november 25. 18:06 - szerző: 168 Óra

„Minden olyan emberi tett, amelyik más embert testi vagy lelki erőszakkal olyasmire késztet, amit az nem akar megtenni, összeegyeztethetetlen a kulturált emberi viselkedéssel és egyébként a jogszabályokkal is”.

– ezt a közös nyilatkozatot fogadta el 22. közgyűlésén a Vidnyánszky Attila színházigazgató által alapított Magyar Teátrumi Társaság a legújabb színházi zaklatási botrány után. Gothár Péterről, a Katona József Színház rendezőjéről derült ki ugyanis, hogy egy munkatársát zaklatta. Gothár Pétert kirúgták, az ügy részleteiről azonban sem a színház, sem az érintettek nem hoztak nyilvánosságra információkat.

Az MTT kiállása azért is érdekes, mert a szervezet alelnöke az az Oberfrank Pál, aki a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójaként alkalmazta Marton Lászlót, akinek zaklatási ügyei indították el a magyar metoo-lavinát.

Oberfrank Pál akkor a 168 Óra kérdésére azt válaszolta, hogy

„Nagy tisztelet és megbecsülés övezi Marton László személyét, szakmailag és emberileg nagyon sokat adott a próbafolyamat alatt (...)”.

Augusztusi hír, miszerint a Veszprémi Petőfi Színház egyik színésznője személyi szabadság megsértése miatt feljelentést tett a színház nyilvánosan meg nem vezetője ellen. A Veszprémi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya 2019. július 12. napján személyi szabadság megsértése bűntett alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el – derült ki a nyomozóhatóság közleményéből.

A Veszedelmes viszonyok bemutatója Veszprémben Oberfrank Pál a Veszedelmes viszonyok próbáján a Veszprémi Petőfi Színházban
Fotó: Nagy Lajos

Oberfrank Pál a 444 megkeresésére akkor választ nem adott, csak annyit közölt, hogy forduljanak az újságírók az ügyvédjéhez – ami arra utal, hogy jó eséllyel a színházigazgató lehetett az, aki a feljelentés szerint erővel lépett fel a színésznővel szemben. Állítólag egy vitatott tartalmú formanyomtatvány kitöltését kérte számon a színésznőn, aki azt nem kívánta kitölteni, ezért Oberfrank Pál az útjába állt, és nem engedte elmenni. Ügyvédje akkor azt állította, hogy a feljelentés túlzó és a vád alaptalan, ezért ők hamis vád miatt kívánnak feljelentéssel élni.

Megjegyezzük, a Fidesszel jó viszonyt ápoló MTT nyilatkozatával nagyjából egy időben Völner Pál, az Orbán-kormány államtitkára a Gothár Péter esetére utalva balliberális ragadozóknak nevezte a zaklatási botrányok elkövetőit.

Üdvözlik a kulturális tao megszüntetését

Az MTT közgyűlésén üdvözölte a tagság a kulturális társasági-adótámogatás megszüntetését. Ezt a támogatási formát a kormány idén váltotta le, ami veszélybe sorolt számos alternatív színházat, melyek nem részesülnek akkora állami normatív támogatásban, mint a Vidnyánszky-féle társaság tagszínházainak java. Az intézkedés tehát elsősorban a kormányzati támogatástól függetlenül működő színházakat veszélyezteti, mint amilyen a társadalomkritikus darabokat bemutató Átrium Színház is.

(A hvg.hu és a 444 nyomán)