KV társulat: Most minden sokkal nehezebb

A KV Társulatot Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina tizenhét évvel ezelőtt alapította meg, mely az egyik legelső, színésznőkből álló, független színházi együttes. 

2024. február 26., 12:04

Szerző:

A KV Társulat színészei arról beszéltek a Fidelionak hogyan telt az alapítás óta eltelt idő.  A két színművésszel a kaposvári teátrum egyes számú női öltözőjének jelentőségéről, zsigeri őszinteségről készült beszélgetés, és arról hogy aki a független lét szabadságát megtapasztalja, semmiért nem adja. De hiába a sok sikeres ősbemutató és díjnyertes előadás, most először kénytelenek ők is a közönséghez fordulni támogatásért. A színésznők 2008-ban mondtak fel a kaposvári Színházban és választották a függetlenséget

A Fürdőszoba című előadással indult útjára a KV Társulat 

A darab egy lakásavató házibuli estéjén játszódik, ahol a legizgalmasabb dolgok a fürdőben zajlanak. A produkciót 2007-ben mutatták be a MU Színházban. „Egyetlen újságcikk sem jelent meg rólunk, a bemutató hírét csak a haverok között terjesztettük. Teltházas lett, és utána is nagy volt rá az érdeklődés. A MU Színházból egy idő után, Ascher Tamás ajánlására, átmentünk a Tháliába, Megyeri László igazgatása alatt. Ott játszottuk még nagyon sokáig” – meséli Urbanovits Krisztina.  „A Fürdőszobát teljesen ingyen csináltuk, mindenki segített benne. Az akkori színész szakszervezettől tudtunk pályázni a bemutató után, hogy az előadásokat ne kelljen ingyen játszani” – meséli Urbanovits Krisztina. 

„Mámoros volt az az időszak, amikor elkezdtük. Létre tudtunk hozni előadásokat, amiket valahol befogadtak. Ma ilyen nem létezik. Ebben változott a világ”– hangsúlyozza. „Ha most annyi idős lennék, mint amikor elkezdtük a KV-t, nem biztos, hogy a független utat választanám. Most minden sokkal nehezebb, és nem érzem, hogy tágultak volna a lehetőségek. Hogy számunkra van remény, és talpon tudunk maradni, abban kicsit benne van az elmúlt tizenhét évünk is. De nem érzem úgy, hogy nyitottabb lenne a világ”– jegyzi meg. 

„Miközben tudjuk, hogy a lehetőség egyre kevesebb, igenis vannak olyan cégek, szervezetek, akik fölfigyelnek ránk. Megkeresett minket a Néprajzi Múzeum egy projektre a Múzeumok Éjszakáján, amihez felkértük Kalapos Éva Veronika írónőt, akit nagyra tartunk, és már régóta szerettünk volna vele dolgozni. Annak a Képekbe zárt titkok – színház a kiállításban című munkának lesz is folytatása. Volt egy másik összművészeti projektünk Ne bánts! címmel, ami a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjára készült. Nem jöttek el rá annyian, mint amennyire vágytam, pedig sokat adott volna az embereknek. Emlékszel, Kriszti, hogy bőgtem emiatt? És akkor megcsörrent a telefon, az Osztrák Nagykövetség hívott, hogy a nagykövet úrnak fontos ez az esemény, és kirakhatják-e a Facebook-oldalukra. És felkértek egy együttműködésre az Osztrák Kulturális Fórummal, aminek a keretében a Liget Galériában valósult meg újra a projekt. És ilyenkor megérzed, hogy igenis van fény, és nem csak az alagút végén, csak nekünk is nyitottnak kell lennünk rá!”– meséli Száger Zsuzsanna. „Ez adott egy löketet, ami után az ember elkezd újfajta együttműködéseket keresni. Figyelni, milyen helyek vannak a városban, ha nincsenek pályázatok, akkor kik azok, akik nyitottak a színházra”– mondta Száger Zsuzsanna.

„Ennél nincs nagyobb szabadság. Aki ezt megtapasztalja, semmiért nem adja”

„És nekünk elementárisan kell ez a szabadság. Megfulladok, ha ez nincsen. Amikben játszom, azokban bármikor boldogan részt veszek, és ha olyanba hívnak, amihez van kedvem, elvállalom. De hogy egy kőszínházban dolgozzam, és szaladjak a próbatáblához, hogy jaj, miben játszom, azt már nem”– mondja Urbanovits Krisztina.

„A szabad lélegzetvétel boldogsága tölt el minket minden egyes pillanatban”

„Amikor jönnek a nézők az előadásainkra, és vannak követőink, akik meghallják, hogy ez a csapat támogatást keres, és név nélkül vagy a nevüket vállalva, kisebb-nagyobb összeggel támogatnak minket, én ezt soha nem élem meg evidenciának! Olyan ez, mint egy ajándék. Valódi csoda, hogy valakinek jelent annyit a művészi munkánk, hogy ezt támogatni szeretné”mondta Száger Zsuzsanna a Fidelionak.

Az alapítók azért indították el a támogatási kampányt, hogy a tizenhetedik évad működése biztonságosan meg tudjon valósulni, és tovább tudják játszani a repertoáron levő előadásaikat. 

(Kiemelt képünkön a KV trásulat. Fotó: KV Társulat Facebook oldala)

 

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.