Ha egyszer a Korda Stúdió beindul

Az etyeki polgármester falán bekeretezve ott van az egykori címlap: Etyekwood. A filmesek viszont egyelőre nem jönnek, előbb az unió által vitatott 20 százalékos áfa kedvezmény, majd a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja tett be a Korda stúdiónak, s így a falunak is, hiszen csak építményadót szedhetnek be és miután nincsenek forgatások, az eredetileg számolt iparűzési adónak a töredékét. Szűcs Lajos polgármester már nagyon várja a jó híreket.

2009. május 10., 17:01

Állítólag több producer tárgyal magyarországi forgatásról, így talán Etyekwood is hamarosan benépesül.

Én is ebben bízom, a Korda stúdió igazgatója is bizakodó. Sajnos nem volt szerencsénk, a filmgyár második üteme már meg sem épült és a tervezett élményparkból, szállodából és étteremből sem lett semmi. Talán ha megjönnek a filmesek, Demján úr is felülírja a mostani állapotokat, melynek már talán jelei is mutatkoznak.

Etyeket Budapest szőlőskertjeként emlegetik, Demján úrnak is van itt pincéje és két nagy attrakciója is van a falunak, a Pincefesztivál és a Kezes lábos fesztivál. Ám ahogy tapasztalom, hét közben nincsenek nyitva a pincék.

Valóban, Etyeknek még mindig a bor a legfőbb értéke, sok a pince is. s mindössze 25 kilométerre fekszik a település Budapesttől. Az Etyeki borút egyesület próbálja összefogni a borászokat, gazdákat és jól tudják, hogy még sokat kell tenni, többek között gyakrabban kinyitni a pinceajtókat. Borhotelt terveztek már az eleink is, de addig is míg megépül, szeretnénk rendezni a főteret. A falunak nincsenek adósságai, de épp az a legnagyobb dolgunk, hogy megőrizzük a működőképességet, tehát önerős nagyberuházásokra mostanában nem gondolhatunk. Örülünk, ha az utakat, járdákat karbantartjuk.

A Pincefesztivált és a Kezes lábos fesztivált azért támogatják?

Természetesen. Most kötünk határozatlan idejű megállapodást a szervezőkkel, melyben rögzítjük az együttműködés alapjait. A Pincefesztivál egyébként most lesz május 23-án és 24-én, s már hetedszer várunk több tízezer látogatót. Rókusfalvy Pál és felkészült csapata mindig újabb ötletekkel színesíti a rendezvényt.Az idei fesztiválon a Tokaji Furmint lesz a főszereplő, de biztos jól fogynak majd az etyeki borok is és rengeteg programot kínálnak a rendezők azoknak is, akik nem a bor miatt látogatnak hozzánk, így pl. többek között megmérkőzik a focipályán a borászok és a politikusok csapata is.

Egyébként milyen a jó etyeki bor?

Természetesen fehér és száraz.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.