Gyilkosok könyve

2012. május 3., 16:07

Ha más által már példásan feldolgozott témához közelítünk, két megoldás kínálkozik: felmérni esélyeinket, és hagyni a francba az egészet, vagy jobbat írni. Különösen akkor, ha a téma extrém, mert szereplői gyilkosok, abból is a legelvetemültebb fajta, a soha le nem tölthető börtönbüntetésre ítélteké. A műfaj klasszikusai – Capote tényregénye és Moldovának jó két évtizede a magyar börtönökről írott riportjai – magasra teszik a mércét, de amibe akkoriban beleborzongtunk, az mára jószerével hétköznapjaink részévé vált.

Havas Henrik két évet ölt bele abba, hogy könyvet írjon a szegedi Csillag tényleges életfogytiglanra ítéltjeiről. Dokumentálja sorsukban azt, ami idevezetett: vélt vagy valós ügyvédi hibákat, bírói tévedéseket, a körülmények szerencsétlen egybeesését, a szomorú gyermek-, ifjú- vagy felnőttkort, a dráguló drogokat, szóval mindazt, ami miatt ezek a derék gyilkosok életük fogytáig Szegeden tengetik majd napjaikat. És persze azt is, mivel telnek – amúgy unalmasan – e napok.

A nagy durranás elmaradt. Kevés a könyvben a nyilatkozni is hajlandó eredeti egyéniség, a műfaj nagyjai által oly gondosan vázolt társadalmi, lélektani háttér. Az önsajnálat, a mentegetőzés vagy a beletörődés unalma kioltja a riportelemeket. Bőven kapunk viszont zaftos részleteket az elkövetés módozatairól, s minden olyat megtudunk a börtön világáról, amit a kereskedelmi tévék és a bulvárlapok jóvoltából eddig is tudtunk. (Ne feledjük: a kötet megjelenésétől számított három hét alatt öt, összesen tizenhárom emberéletet követelő gyilkosság történt hazánkban – de ennek aligha van köze jelen témánkhoz.)

Megszólal a kötetben a kissé fáradt börtönigazgató – gyalázatosak a bérek, rosszak a munkakörülmények –, az intézmény depresszióra hajlamos pszichológusnője, néhány jogi szakértő és sztárügyvéd, s kiderül az is, miért alkalmatlan börtönőrnek a szerző. Amúgy a 207 oldalból 31 „törzsanyag”: a börtön házirendje.

Szóval: olvassanak Capote-t.

(Havas Henrik: Könyörtelenek – Életre ítélt gyilkosok. Libri Kiadó.)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

2024. április 16., 06:00

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.