A Jóban Rosszban rendezője készít filmet a tatárjárásról Eric Roberts szereplésével

A tatárjárás koráról készül kalandfilm 1242 – A Nyugat kapujában címmel magyar-mongol-angol koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet (NFI) 1,26 milliárd forintos gyártási támogatásával. 

2022. május 5., 16:05

Szerző:

Az „1242 – A Nyugat kapujában” című film azt a történelmi pillanatot dolgozza fel, amikor a tatárjárás idején Batu kán, a Magyarországra támadó mongol hadak parancsnoka Esztergom falai alatt úgy dönt, hogy inkább hazatér.

A közlemény idézi az alkotókat, akik hangsúlyozzák, hogy egy magyar, de világtörténelmi jelentőségű esemény mozifilmes feldolgozására vállalkoznak, beláthatatlan következményekkel járt volna ugyanis, ha 1242 telének végén Batu kán nem fordítja vissza seregeit Esztergom alól, hanem folytatja az előrenyomulást. „A film az izgalmas szórakozás mellett gondolkodásra ösztönzi a nézőt Batu kán döntésének okairól” – írják az alkotók.

A Horváth Áron és Joan Lane forgatókönyvéből készülő történelmi film forgatása ősszel magyarországi helyszíneken, köztük a Visegrádi Fellegvárban, a Bélapátfalvai Ciszterci Apátságban és a fóti NFI Stúdióban lesz, a mozibemutatót a tervek szerint 2023 decemberében tartják.

A film rendezője Soós Péter, aki fikciós munkái (Budapest Anno, Áldott állapot, Géniusz, az alkimista) mellett olyan tévésorozatok rendezőjeként is ismert, mint a Tűzvonalban, a Jóban Rosszban és a Hacktion.

Az IMDB online adatbázis szerint a filmben szerepel Eric Roberts is. Az amerikai színész egy bizonyos „Ákos kapitányt” játszik majd. A 24.hu-nak a rendező azt nyilatkozta, Kevin Spacey is játszik a filmben. A sztár egy itáliai bíborost, a történet főgonoszát alakítja majd. Valószínűleg szintén szerepelni fog az alkotásban Christopher Lambert is feltűnik majd egy idős magyar keresztslovag szerepében. Vele még nincs aláírt szerződés, de már nem járnak messze a megegyezéstől. 

(Kiemelt képünkon Eric Roberts, Fotó: VALERIE MACON / AFP)

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.