Az Orbán-kormány háromszor annyi közpénzzel támogatta Leslie Mandoki könyvét, mint a teljes magyar könyvkiadást

2018. március 27., 16:42

Szerző:

Csaknem háromszor annyi közpénzt, bruttó 1,8 milliárd forintot adott az Orbán-kormány Leslie Mandoki könyvére, egy dokumentumfilmre és a zenekara három koncertjére, annál a 658 millió forintnál, amennyivel az összes könyv megjelenését támogatta 2017-ben Magyarországon – derül ki a 444 cikkéből.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A bruttó 1,8 milliárdot – nettó 1,4 milliárdot – Mandoki produkciós cége, a németországi Tutzingben bejegyzett Red Rock Musikproduktion GmbH a Network 360 Reklámügynökség Kft.-vel beadott közös pályázaton nyerte el még 2016-ban a könyvre, a vele megegyező tartalmú dokumentumfilmre, és Mandoki zenekara, a Man Doki Soulmates berlini, párizsi és londoni koncertjének a támogatására. A pályázati sikert garantálhatta, hogy a A Network 360 Rogán Antal tárcavezető szomszédjának, Csetényi Csabának a cége, de ahhoz képest, hogy közpénzről van szó, a dokumentumfilmet csak Németországban mutatták be, a méregdrága könyv és a borítója belső zsebében DVD-n terjesztett dokumentumfilm 

soha nem került kereskedelmi forgalomba.

Mandoki németországi baráti körének – köztük a kormányzó CDU politikusainak – küldte el egy-egy személyre szóló kísérőlevéllel együtt. Megkapták fideszes politikusok és kormányközeli vállalkozók is.  Vagyis, a magyar adófizetők csak a 444 cikkéből ismerhetik meg először, hogy mire ment el a pénzük, mert valahogy sikerült szerezniük egy példányt belőle.

A magyar adófizetőknek amúgy az került csaknem kétmilliárd forintjába, hogy a 2015-ös menekültválság alatt hűvösre fordult Budapest és Berlin viszonya, Orbán Viktornak pedig valamiféle pozitív kicsengésű reklámra lehetett szüksége Németországban. Az erről szóló szerződés szerint a könyvből 5000 példánynak kellett elkészülnie. Ennek csak kisebb részét nyomták ki németül.

Mandoki korábban úgy nyilatkozott, hogy ő semmi kivetnivalót nem lát a támogatásban. Pokolian rossz üzletembernek tartja magát, és nem hiszi, hogy az Orbánnal ápolt kiváló kapcsolatának köze lenne ahhoz, hogy a cége mennyi pénzt nyert. 

Mandoki még 1975-ben disszidált Magyarországról. Münchenben él, először a hetvenes évek vége felé a maga korában is alig vállalható popzenekarral, a Dschinghis Khannnal futott be. Ami a Man Doki Soulmatest illeti, azt a a 70-es években csúcson lévő zenészekkel – a Toto volt énekesével, a Jethro Tull volt fuvolistájával, a Cream volt basszusgitárosával – alapította, koncertjeiken néha feltűnik a Spice Girlsből ismert Mel C is.

Mandoki az ötleteivel 2013 óta összesen több mint kétmilliárd forint közpénzt nyert el Magyarországon.

 

Tegnap 17:13

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

2024. április 11., 11:02

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.