Akciócsoport a magyarságról – Zenés közéleti estek Dés Andrással

2016. október 24., 15:51

A Konzervnyitó Akciócsoport nemrég újraindította közéleti-kulturális programsorozatát a Szkénében. De vajon mire utal a csoport különös neve? Vezetőjük, Dés András dzsesszmuzsikus erről is beszélt 168 Órának:

des-andras-interju-20150901-kd-19– A honi művészek többsége szinte szakbarbárként temetkezik a saját műfajába, elveszti kapcsolatát külvilággal és a társművészetekkel. Néhány zenészkollégámmal azt gondoltuk, ki kell lépni szűkös közegeinkből és nyitni egymás felé. A Konzervnyitó Akciócsoportot 2010-ben alapítottuk, nyilvános rendezvényeinkre különböző témákhoz hívtunk szakértőket, interaktív zenés vitaköröket szerveztünk. Minden témához előre komponáltunk zenéket is. Idővel azonban úgy éreztem, a találkozóink kezdenek túl kellemessé válni. Rázós, kényes társadalmi problémákról kevesebb szó esett. Ezért döntöttünk úgy, leállunk egy időre. Idén viszont az egyik legtöbb indulatot kavaró közéleti kérdést járjuk körül: Mi a magyar? Mitől függ az identitás, létezik-e jó és rossz magyar, miféle előítéletek irányítanak?

A Szkénében négy alkalommal, négy íróval beszélgetnek a zenészek efféle sorskérdésekről. Szeptemberben Závada Pál volt a vendégük, október 22-én pedig Tóth Krisztinát várják.

– Nagyon szeretem Kriszta műveit. Hihetetlen empátiával ír kisebbségi sorsokról s hogy milyen kirekesztettként élni ebben az országban. Nem felolvasásra hívtuk őt, hanem arra, hogy együtt gondolkodjunk, beszélgessünk minderről – teszi hozzá Dés András.

Ő lesz az est moderátora. Közreműködnek: Ávéd János – szaxofon, Bar­­cza Horváth József – nagybőgő, Lamm Dávid – gitár és Dés András – ütőhangszerek.

S. ZS.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

2024. április 16., 06:00

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.