WHO: Minden országban minden koronavírus-gyanús esetet tesztelni kellene

2020. március 17. 13:00 - szerző: 168 Óra

Teszteljenek, teszteljenek, teszteljenek!

- ezt hangsúlyozta sajtótájékoztatóján az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO), mondván: ez a koronavírus-járvány megállításának leginkább sarkalatos pontja – írja a BBC nyomán az Index.

Ennek érdekében a WHO el is küldött 1,5 millió tesztet a világ 120 országába.

Ugyanakkor a szervezet igazgatója, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus közölte: sok ország nem elég hatékony a tesztek elvégzésében.

A WHO ajánlása szerint minden országban minden koronavírus-gyanús esetet tesztelni kellene,

majd pedig elkülöníteni a pozitív eseteket, valamint letesztelni mindenkit, aki az előző két napon kapcsolatba került az illetővel.

Amennyiben nincs elegendő lehetőség a kórházi ellátásra, és amennyiben nincs szó súlyos esetről, megfelelő lehet a beteg otthoni ellátása is, viszont a fertőzött személynek nem szabad ugyanabban a szobában feküdnie, ahol a háztartása egészséges tagja is tartózkodik, és a családból egy, lehetőség szerint jó állapotban lévő tagját kell kijelölni az ápolásra, hogy csak ez az egy személy érintkezzen a beteggel.

A sajtótájékoztatón azt is elmondták:

bár a 60 év felettiek a leginkább veszélyeztetettek, gyerekek is haltak már bele koronavírusfertőzésbe.

Magyarországon csak abban az esetben tesztelnek, ha az alábbi feltételek egyszerre teljesülnek:

a tesztre jelentkezőnek vannak tünetei, azaz magas láza vagy tüdőgyulladása van, és a tüneteken felül igazolhatóan közvetlen kapcsolatban volt pozitívra tesztelt beteggel;

vagy olyan országból érkezett, ahol különösen sok igazolt megbetegedés van már. Ha ezek a körülmények nem teljesülnek, akkor kórházak vagy orvosok kérésére sem végzik el a tesztet.

Magyarországon eddig összesen 1587 koronavírustesztet végeztek el.