WHO: Messze még a világjárvány vége

2020. április 27., 21:36

Szerző:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adanom Gebrejeszusz szerint még messze van a koronavírus-világjárvány vége - írja az Index.

A WHO sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy aggodalommal figyelik az Afrikában, Kelet-Európában és Ázsia néhány országaiban látható növekvő trendet. 

„Ezekben a régiókban sok országban dokumentálatlanok a fertőzöttek és a halálesetek, a tesztek alacsony száma miatt"

– mondta Tedrosz. 

„A vírust nem győzzük le, ha nem fogunk össze, ha nem vagyunk egységesek, a vírus kihasználja a közöttünk lévő repedéseket, és folytatja a pusztítást. Életeket fogunk elveszíteni" – mondta a WHO főigazgatója. 

Koronavírus - Minisztériumi kezdeményezésre maszkok bevizsg?
Fotó: Koszticsák Szilárd

Tedrosz ismét beszélt arról, hogy a korlátozó intézkedések és az egészségügy leterheltsége miatt a WHO több országban nem tudta végrehajtani kanyaró, kolera, sárgaláz, járványos gyermekbénulás ellenes oltóprogramjait. Tizenhárom millió ember maradt ki az oltásokból, és ha nem tudják pótolni ezeket, akkor a koronavírus után újabb járványok pusztíthatnak. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.