Visszatért Venezuelába az ügyvivő elnök, tömegtüntetésekre szólította fel az ellenzéket

2019. március 4., 21:42

Szerző:

Megérkezett hétfőn a venezuelai fővároshoz, Caracashoz közeli Simón Bolívar nemzetközi repülőtérre az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető, akit civilek és a nemzetközi közösség képviselői fogadtak. – Itt vagyunk – mondta újságíróknak Guaidó, hozzátéve, hogy folytatják az utcai megmozdulásokat. Hazatérésével az ellenzéki vezető a letartóztatást kockáztatja, mivel figyelmen kívül hagyta a vele szemben egy előzetes vizsgálat részeként elrendelt kiutazási tilalmat, és latin-amerikai körútra indult, hogy további támogatókat szerezzen magának a hivatalban lévő venezuelai elnökkel, Nicolás Maduróval szemben. –Mindnyájan tisztában vagyunk a politizálás kockázataival Venezuelában - közölte újságírókkal a politikus.

Az EFE spanyol hírügynökség jelentése szerint többek között spanyol, francia, német, portugál, chilei és argentin diplomaták gyűltek össze, hogy fogadják és kísérjék a venezuelai ellenzéki vezetőt. Az EFE korábbi közlése szerint venezuelaiak százai kezdtek el gyülekezni országszerte a Guaidó által meghirdetett megmozdulások alkalmából.

Juan Guaidó az elnöki eskütételekor
Fotó: MTIEPA/Miguel Gutierrez

A venezuelai ellenzéki vezető arra figyelmeztetett Nicolás Maduro elnök úgy fog tenni, mintha soha nem próbált volna meg elnyomni és megosztani az ellenzéket, ezért felszólította az állampolgárokat, hogy folytassák az utcai megmozdulásokat. A hétfői tüntetések hírügynökségi beszámolók szerint békésen értek véget. Az ellenzéki aktivisták ellepték a Caracas szívében lévő Alfredo Sadel teret és a környező utcákat, valamint a Las Mercedes sugárút egy részét. A nagygyűlésen megjelenő Guaidó felmutatta lepecsételt útlevelét a tömeg előtt annak bizonyítékaként, hogy törvényesen lépett Venezuela területére. Keddre és szerdára is tömegtüntetéseket jelentett be az ellenzéki vezető. – Kedden, vagyis a  karnevál idején, a köztisztviselők szakszervezeteit fontos találkozóra hívjuk. Szerdán pedig Venezuela visszatér az utcákra, megingathatatlanul és bátran harcoljon a szabadságáért – hangoztatta Juan Guaidó. A köztisztséggviselői karhoz intézve szavait így folytatta: Elérkezett az idő, hogy kimondjuk,  elég volt és  meg kell fosztanunk  az  elnyomó rezsimet a  működőképességtől. Kijelentette: a tüntetések nem érnek véget, míg Venezuela vissza nem szerzi szabadságát. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: újabb nemzetközi szankciók fogják sújtani a Maduro-kormányt. A tüntetésen beszélt arról is, hogy a venezuelai hadsereg 700 katonája csatlakozott ügyükhöz. Kiemelte, ez a kolumbiai határon fekvő Táchira állam katonai állományának ötöde.

A Guaidót elsőként elismerő Egyesült Államok alelnöke, Mike Pence hétfői Twitter-bejegyzésében "gyors reagálást" ígért abban az esetben, ha az ellenzéki vezetőt visszatérését követően megfenyegetik, megfélemlítik, vagy ha erőszakot alkalmaznak vele szemben a venezuelai hatóságok.

Az EFE megjegyzi, hogy bár a Maduro-kormány még nem reagált Guaidó visszatérésére, az ellenzéki vezető belső köre szerint valós a veszélye annak, hogy letartóztatják őt.

Juan Guaidó február 22-én a kolumbiai Cúcuta városába utazott, hogy megpróbálja onnan másnap bejuttatni a felhalmozott - javarészt az Egyesült Államok által küldött - humanitárius segélyeket Venezuelába, de a Nicolás Maduróhoz hű fegyveres erők útját állták a szállítmányoknak. Eközben Brazíliából is megpróbáltak segélyszállítmányokat bejuttatni. A segélyeket bejuttatni próbáló tüntetők és a fegyveres erők között összecsapások törtek ki, amelyekben különböző források szerint többtucatnyian meghaltak, és több százan megsebesültek. A venezuelai ellenzék állítása szerint azonban így is sikerült mintegy 50 tonna humanitárius segélyt bejuttatnia.

A venezuelai ellenzék az országot sújtó humanitárius válságra hivatkozva kérte a segélyszállítmányokat, Nicolás  Maduro azonban tagadja a válság létét, a gazdasági problémákért pedig az amerikai szankciókat teszi felelőssé. Szerinte a segélyszállítmány csak ürügy egy amerikai katonai beavatkozásra. Azt nem tudni, hogy a kiutazási tilalom alatt álló Juan Guaidónak miként sikerült átjutnia a Kolumbiával közös határon. Ő maga azt állította, hogy a venezuelai hadsereg segített neki ebben. Nicolás Maduro ezzel kapcsolatban korábban kijelentette, hogy vetélytársának emiatt bíróság elé kell állnia.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.