Világméretű vakcinaverseny – Nem mindig vezet gyors és egyenes út a sikerhez

A koronavírus megjelenése óta a tudósok versenyt futnak az idővel, hogy megtalálják a vírus elleni megfelelő vakcinát. Oroszországban azt közölték, hogy már elérhető a védőoltás, az Oxfordi Egyetem vakcinájának tesztelését viszont a napokban felfüggesztették.

2020. szeptember 17., 08:00

Szerző: Mátrai Anna

Az elmúlt fél évben a kutatók rohamtempóban vizsgálják a koronavírust, hogy kifejleszthessék a hatékony védőoltást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint csaknem száznyolcvan olyan variációt fejlesztettek ki, amelyek segíthetnek a COVID-19 elleni küzdelemben, közülük harmincnégyet pedig már önkénteseken tesztelnek is. A legígéretesebbnek három kínai, egy japán, valamint több amerikai, német, francia és angol vakcinajelöltet tartanak.

Bár legtöbbjük még csak a klinikai tesztelés második fázisában van, eddig mindegyik lehetséges oltás esetében termelődtek a vírus ellen antitestek. Az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet munkatársai – a hazai fogyasztóvédelmi felügyelet jóváhagyásával – már a lakosság számára is elérhetővé tették a vakcinájukat. Ez tehát már a harmadik fázisban van, amikor embereken tesztelik a készítményt. Csakhogy a nemzetközi kutatótársadalom mindezért keményen kritizálta az oroszokat, akik egy orvosi szaklapban azzal válaszoltak: a júniusban és júliusban hetvenhat önkéntesen elvégzett teszteknél „nem észleltek súlyos mellékhatást”.

A tesztelés harmadik fázisában tart a brit–svéd gyógyszergyártó, az Astra Zeneca és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett védőoltása is. Ebben a szakaszban mintegy 30 ezer ember vesz részt, többnyire az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból. A tesztelést azonban a napokban le kellett állítani, amíg megvizsgálják, mi okozhatta az egyik önkéntesnél fellépő gerincvelő-gyulladást, pedig a készítményről a kutatók korábban azt mondták, hogy akár már az év végére forgalomba kerülhet. Ám ha a mellékhatásaként lépett fel a gerincvelő-gyulladás, valószínűleg nem tudják tartani a határidőt. Az önkéntes állítólag már jól van, egyelőre azonban még nem jelölték ki a folytatás időpontját.

Nyolc másik cég, köztük a Sanofi és a Pfizer is aláírta a megállapodást, hogy tiszteletben tartják a tudományosan kötelezőnek tekintett lépéseket, és addig nem kezdeményezik a védőoltások engedélyeztetési eljárását, amíg azok a harmadik szakaszban végzett teszteken nem bizonyulnak teljesen biztonságosnak és hatékonynak. A nyilatkozatra azért volt szükség, mert egyre többen tartanak attól, hogy a politikai nyomásnak engedve a cégek kevésbé körültekintően ügyelnek a biztonsági előírásokra, csak azért, hogy minél előbb sikerről számolhassanak be.

A WHO vezető kutatója, Dr. Soumya Swaminathan szintén reménykedik abban, hogy az Astra Zeneca hamarosan folytathatja a teszteléseket. Ugyanakkor azonban azt is megjegyezte, hogy a vakcina kifejlesztéséhez „nem mindig gyors és egyenes út vezet”.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.