Videón mutatják be a demokrácia halálát, Orbán Viktor az elrettentő példa

2018. október 31., 20:02

Szerző:

A brit gazdasági hetilap, az Economist még hétfőn tett ki a Facebook-oldalára egy videót a világ autokrata politikusai vezetőiről és arról, hogyan építik le országuk demokratikus intézményrendszerét. Ennek az Economist szerint négy lépcsőfoka van, az egyiket pedig brit gazdasági hetilap Orbán Viktorral illusztrálja:

  • 1) Hatalomra jut egy karizmatikus vezető, aki azt ígéri, hogy megmenti a népet.
  • 2) Talál egy ellenséget, a feldühödött tömeg ugyanis szívesen bűnbakot akar, akire a felelősséget háríthatja a problémáiért. A migránsok tökéletesen megfelelnek ellenségnek, mert nincs szavazójoguk. Ezt használja ki Orbán Viktor is, aki szerint – állítja az az Economist – a muszlim bevándorlók elpusztítják Magyarországot

  • 3) Felszámolja a demokratikus intézményeket, amilyen a szabad sajtó és a független igazságszolgáltatás.
  • 4) Ezután pedig lesújt az ellenzékre, mint Recep Tayyip Erdogan Törökországában

Amikor pedig lehullt az álarc – fűzi hozzá az Economist Vlagyimir Putyin orosz elnökkel –, a demokrácia halott, és már csak a nevében él.

(A hvg.hu nyomán)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).