Vége a hatvanéves tilalomnak, az utcán megünnepelték az első nőket, akik kocsit vezettek Szaúd-Arábiában

2018. június 24., 21:51

Szerző:

A rendőrök virágokkal, a járókelők üdvrivalgással fogadták azokat a nőket, akik szombat éjfél után egy perccel kocsiba vágták magukat és útnak indultak Szaúd-Arábia két nagyvárosában, Rijádban és Dzseddában, ekkor ért véget ugyanis az a tilalom, amelynek értelmében nők nem ülhettek volán mögé a közel-keleti monarchia területén. Mintha madár lennék – mondta az érzéseiről  az ismert műsorvezető, Szamar Almogren. Volt, aki az élmény kedvéért minden családtagját magával vitte, aki csak befért. Alwalid bin Talal herceg, Szaúd-Arábia egyik leggazdagabb embere videót is posztolt arról, hogy a lánya, Rim mellett ülhet egy kocsiban.

Nők 1957 óta először most vezethetnek kocsit Szaúd-Arábiában, ahol a ultrakonzervatív nézeteiről ismert vahabita klérus képviselői néhány éve még például arra hivatkozva vetettek gátat a lehetőségnek, hogy a nők a férfiak értelmi képességeinek a negyedével rendelkeznek, és hogy vezetés kárt tehet a nők petefészkében, mert feltolja a medencéjüket. Ezek közül az érvek közül az bizonyult igaznak, mostanáig, amíg csak férfiak vezethettek, Szaúd-Arábia büszkélkedhetett az egyik legtöbb közlekedési balesettel a világon országai között. A várakozások szerint ezután hozzávetőlegesen hatmillió nő szaúdi fog elmenni egy tanfolyamra, hogy jogosítványt szerezzen. Az első szegregált iskola mindössze három hónapja nyílt meg az országban. 

Azóta, hogy Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király tavaly szeptember 26-án kibocsátotta a rendeletet a tilalom feloldásáról, a klérus képviselői látványosan visszafogták magukat – a legtekintélyesebb vallási tanács a rendelet kibocsátásával párhuzamosan sietve kinyilvánította, hogy az iszlám megengedi, hogy a nők vezessenek, és ez Szaúd-Arábia érdeke is – a döntést pedig a leginkább annak a Mohamed bin Szalman koronahercegnek az érdeme volt, aki 32 évesen mélyreható társadalmi reformok elindításával próbálkozik. Ennek a törekvésnek a jegyében engedélyezték azt is, hogy 35 év műsorszünet után áprilisban újra kinyissanak a mozik – az első film, amelyet vetítettek, a Marvel-féle Fekete Párduc volt –, a mostani ünneplő hangok mellett mindazonáltal van, aki figyelmeztet, hogy Szaúd-Arábiában a nők még mindig egy olyan gyámsági rendszer nyűgét kell viselniük, amelyben egy férfi hozzátartozójuknak (az apjuknak, a bátyjuknak, az öccsüknek vagy akár a saját fiúgyermeküknek) kell jóváhagynia, hogy utazhassanak, beiratkozhassanak valamilyen iskolába és éppenséggel azt is, hogy orvosi ellátását kaphassanak.

 

Megszűnt a szaúdi nők számára előírt autóvezetési tilal
Fotó: MTI/Szaúd-Arábia Nemzetközi Tájékoztatási Központja

A tilalom eltörlésével egy több mint 27 éve kezdődött emberi jogi harc ért véget. 1990. november 6-án 47 nő indult útnak kocsivcal a rijádi utcákon, tiltakozásul a tilalom ellen. Egészen addig vonultak konvojban, amíg mindannyiukat le nem tartóztatták. Három aktivistát – Aziza al-Juszefet, Ludzsain al-Hathlult és Eman al-Nafdzsant – májusban újra őrizetbe vettek azzal a váddal, hogy külföldi szervezeteknek dolgoznak, sértve ezzel Szaúd-Arábia nemzeti érdekeit.

Annak egyébként, hogy Szaúd-Arábiában ezentúl vezethetnek nők is, jelentős, szerteágazó  gazdaságai hatásai lesznek. Borítékolhatóan nő ugyanis az üzemanyag iránti és csökken a külföldi sofőrök iránti kereslet, a taxisok viszont elesnek a bevételük egy részétől. Vasárnap reggel Dzseddában észrevehetően kevesebb nő akart taxit fogni, mint egy nappal korábban. Az autógyártók pedig megragadták a lehetőséget, és a Fordtól a Volkswagenen és az Audin át a Jaguarig egy-egy reklámfilmmel üdvözölték a szaúdi nőket a volán mögött.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.