Van valami probléma, Ursula von der Leyen mostanáig nem fogadta el Várhelyi Olivér jelölését

2019. október 10., 06:58

Szerző:

Ursula von der Leyen egyelőre nem fogadta el Várhelyi Olivér jelölését az Európai Bizottság magyar biztosának – írja a Privátbankár. A portál úgy tudja, hogy a magyar és a román biztosjelölt kiválasztásáról szóló eljárás még folyamatban, a bizottsági elnök együtt kezeli a sorsukat, és valamiféle problémája van a Dancila-kormány új jelöltjével, Dan Nicával.

– Ami Magyarország és Románia jelöltjeit illeti, az eljárás folyamatban van. Ursula von der Leyen kapcsolatban áll mindkét kormánnyal

– mondta Mina Andreeva bizottsági szóvivő, nem árulva el részleteket az ügyről. Szivárgó információk szerint a bizottsági elnök elutasította Dan Nica jelölését, Viorica Dancila román miniszterelnök szerint azonban nincs szó erről. Várhelyi Olivér jelölése azért is függ a román jelölttől, mert utóbbi személye dönti el, hogy a magyar biztos melyik portfóliót kapja meg az Európai Bizottságban. Az Orbán-kormány első jelöltjének, az összeférhetetlenség miatt kétszer is elutasított Trócsányi Lászlót Ursula von der Leyen a bővítési biztosnak szánta, korábban felröppenő hírek szerint Várhelyi Olivér a közlekedés területét kaphatja meg.Ez a Dancila-kormány első jelöltjéé, az összeférhetetlenség miatt szintén elutasított Rovana Plumbé lett volna, vagyis Magyarország és Románia portfóliót cserélhet.

Előfordulhat az is – írja csütörtöki számában a Népszava –, hogy a bővítési portfóliót a humanitárius válságkezelésért felelős posztra kijelölt szlovén Janez Lenarčič kapja. Őt Ursula von der Leyen állítólag már meg is találta az ötlettel, csakhogy a politikus elsőre nemet mondott, a végső döntés a ljubljanai kormány fogja meghozni az ügyben.

Korábban úgy nézett ki, hogy Várhelyi Olivért október 14-én vagy október 15-én hallgatja meg az Európai Parlament külügyi szakbizottsága. Ez aligha tartható, a Népszava szerint a meghallgatást egy héttel el fogják halasztani.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.