Bozóttüzektől félnek a hatóságok, kétmillió ember maradhat áram nélkül Kaliforniában

2019. október 26., 12:14

Szerző:

Több mint kétmillióan maradhatnak áram nélkül a hétvégére Kaliforniában - figyelmeztette az amerikai szövetségi állam lakóit a szolgáltató, a Pacific Gas and Electric pénteken. A kimaradás szombat estétől egészen hétfő délig tarthat. A szolgáltató óvatosságból döntött az áramszünet mellett, mivel félő, hogy transzformátorállomásai, vezetékei szikrák révén további bozóttüzeket okozhatnak. Ráadásul a meteorológusok a hétvégére évek óta nem tapasztalt erősségű szelet jósolnak, amely miatt a lángok megfékezhetetlenül gyorsan továbbterjedhetnek.

Erdőtűz Kaliforniában
Fotó: MTI/AP/Marcio Jose Sanchez

A hatóságok felszólítottak, hogy tartalékoljon élelmiszert, üzemanyagot, mert üzletek és benzinkutak szintén áram nélkül maradhatnak.

A héten keletkezett tüzek péntekre valamelyest csitultak Kaliforniában, ám újbóli fellobbanásuk veszélye még messze nem múlt el.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.