Újraválasztották a regnáló elnököt Ugandában

Yoweri Museveni 1986 óta Uganda elnöke, ez a hatodik mandátuma. Az ellenzék csalásról beszél.

2021. január 16., 16:31

Szerző:

Museveni elnök legnagyobb riválisa a választáson Bobi Wine volt, az egykori popsztár most csalással vádolja a választási bizottságot. Musveni a szavazatok 59%-át, Bobi Vine 35%-ot szerzett - írja a BBC.

A választásokat véres tüntetések előzték meg, amiben emberek tucatjai haltak meg. Museveni elnök állítása szerint stabilitást ad az országban, Bobi Wine a fiatalok támogatását élvezi, ami nem is olyan elhanyagolható a világ legfiatalabb országában, ahol a medián életkor 16 év. Bobi azt ígéri támogatóinak, hogy be fogja bizonyítani a választási csalást.

A választások során ugyanis elment az internet, az ellenzéki jelölt szerint ez bizonyára a kommunikáció blokkolására és a szavazatok manipulálására használták.

A 42 milliós lakosságú kelet-afrikai országban 18 millióan vettek részt a szavazáson. Az Európai Unió, az ENSZ és más jogvédő szervezetek is aggodalmukat fejezték ki a választások jogszerűsége miatt. A 2021-es választást ugyanis semmilyen nemzetközi szervezet nem ellenőrizte az Afrikai Unión kívül. Az USA is felhagyott az ország diplomáciai megfigyelő misszióját, mivel küldötteik többségétől megtagadták az engedélyt a szavazóhelyek ellenőrzésére.

Bobi Wine-t és az ellenzék további tagjait többször letartóztatták a választást megelőző időszakban, a tüntetések során legalább 50 ember halt meg. 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.