Újra lángba borul Észak-Írország?

A rendőrség ma további részleteket hozott nyilvánosságra a szombati robbantással kapcsolatban. Eközben újabb gyanús gépkocsik tűntek fel.

2019. január 21., 19:05

Szerző:

Autóba rejtett pokolgép robbant az észak-írországi Londonderry belvárosában, a helyi bíróság előtt szombat este, helyi idő szerint negyed kilenc körül  A detonációban senki nem sérült meg, a hatóságok a támadással kapcsolatban vasárnap négy, ma pedig még egy embert állítottak elő. 

A rendőrség által nyilvánosságra hozott új információk szerint a szombaton felrobbantott pizzafutár autót, amelyet még aznap este loptak el a környékről, a térfigyelő kamerák felvétele szerint 7 óra 55 perckor tűnt fel a bíróság épülete előtt. A hatóságoknak azonnal feltűnt a gyanús jármű, azonban az épp elkezdett nyomozást félbeszakította az elkövetőktől pár percre rá beérkező figyelmeztető hívás. A környező épületek – köztük egy hotel és egy gyermekklub – kiürítését azonnal megkezdték, a robbantás 10 perccel későbbi bekövetkeztére mintegy 150 embert sikerült átterelniük egy helyi csarnokba.

Eközben ma, azaz hétfő délelőtt egy újabb, a szombatihoz gyanúsan hasonló esetek történtek. Először helyi idő szerint 11:30-kor három maszkos férfi ellopott, és egy körforgalomhoz vezetett egy újabb járművet, egy fehér furgont, amelyet ott leparkolva a rendőrség szerint „többször megdobták a hátulját valamivel", majd otthagyták. 13:45-kor egy négyfős csoport – köztük egy fegyveressel – egy újabb járművet tulajdonított el, ezúttal a Royal Mail egy teherautóját. Egyelőre se figyelmeztető hívás, se robbantás nem történt. A rendőrség mindkét környékre biztonsági riasztást adott ki, az útszakaszokat lezárta, és a környező épületeket kiürítette. Az előbbi, még délelőtt fehér kisteherautót a rendőrség vizsgálat alá vetette, és a híradások szerint ellenőrzött körülmények között két robbantást hajtott végre rajta – írja a BelfastTelegraph.

A szombati robbantás, illetve a mai, eddigi két incidens a megszólaló politikusokban, riporterekben, de még a twitterező átlagemberekben is a 20. században aktív, az Egyesült Királyságban terrorszervezetként számontartott IRA tetteit idézte fel. A robbantók által alkalmazott módszer – az ellopott autó, az abba elhelyezett, már korábban előkészített pokolgép, és a figyelmeztető hívás –, illetve a helyszín maga is az egységes Írországért harcoló, és a szigetországot többször is lángba borító szervezetre vall.

A kevert nemzetiségű, északír-brit határ mellett fekvő Londonderry a huszadik század második felében dúló, az IRA-t a mai napig közemlékezetben megtartó északír konfliktus szimbolikus helyszíne volt: itt történt az eseménysorozatot 1969-ben elindító zavargás-sorozat, az úgynevezett „Bogside-i csata", majd a konfliktus legjelentősebb eseménye is, az 1972. január 30-i „Véres vasárnap", amely során a brit hadsereg a – 2010-ben befejezett vizsgálatok szerint – fenyegetést nem jelentő tömegbe lőtt éles lőszerrel, 14 ember halálát okozva, és tucatnyit megsebesítve. A város mindennapi életét évtizedekig zavargások, mindkét oldalról erőszakos cselekedetek árnyékolták be, több negyedben az utcákon barikádok álltak. A lakosság jelentős része fegyvert hordott magánál. A konfliktust végül az 1998-ban megkötött Nagypénteki egyezmény zárta le. 

Az események kiváltó oka minden bizonnyal az egyre közelgő Brexit lehet. Ha ugyanis az Egyesült Királyság kilép az unióból, kiváltképp, ha megegyezés nélkül teszi azt, kilép a közös piacból és a schengeni övezetből is, ami az ír-északír határ kiépítését, és a sziget újbóli kettészelését jelentené. Mindez azonban ellentétes az északír konfliktust lezáró Nagypénteki egyezménnyel, amely többek között pont az emberek az ír-északír határon keresztüli szabad mozgását, munkavállalását biztosította.

A szombati robbantást az összes északír párt, köztük az IRA politikai pártjaként indult, mindkét országban aktív Sinn Féin is elítélte.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.