Újabb WikiLeaks-anyagok jönnek

A WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója arra kérte szerdán Párizst, hogy erélyesebben lépjen fel az Egyesült Államokkal szemben, miután kiderült, hogy Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy korábbi, valamint François Hollande jelenlegi francia elnök után is kémkedett 2006 és 2012 között az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) – számolt be az MTI.

2015. június 25., 05:54

Az egyik francia tévéhíradónak adott interjút Ecuador londoni nagykövetségéről Julian Assange további, még fontosabb információk nyilvánosságra hozását ígérte.

Julian Assange a TF1 kereskedelmi televízióban azt mondta: „Franciaország számára eljött az idő, hogy parlamenti vizsgálatot indítson és eljárásokat kezdeményezzen.”

A WikiLeaks alapítója szerint a „világhatalmak most azt nézik, hogyan reagál Franciaország. Ha struccpolitikát folytat, az világos jelzés lesz az Egyesült Államok és más országok számára is, mint például Oroszország és Kína.”

Assange arról is beszélt, hogy további információik is vannak, ami politikai szempontból sokkal fontosabb lesz, mint amit eddig publikáltak.

A Libération című francia napilap kedden este azt írta, hogy az amerikai ügynökség 2006 és 2012. május 22. között hallgatta le a francia államfőket. A nyilvánosságra hozott dokumentumok elsősorban Hollande és két elődje döntési mechanizmusaira világítanak rá.

(Forrás:MTI)