Újabb napfogyatkozás várható holnap délelőtt

A Közép-Európából csaknem teljes egészében követhető jelenség Budapestről nézve reggel 8 óra 4 perckor kezdődik, és a fogyatkozás közepén, 9 óra 27 perckor a napkorong 78 százaléka lesz a Hold takarásában.

2011. január 15., 20:33

Kedden reggel Magyarországról is látható lesz az év első részleges napfogyatkozása. A Magyar Csillagászati Egyesület honlapja szerint mivel a napkorong több mint háromnegyede takarásban lesz, a jelenség észrevehető napfénycsökkenéssel is jár. Magyarországról legutóbb 2008. augusztus 1-jén volt megfigyelhető részleges napfogyatkozás, előtte pedig 2003. május 31-én volt hasonló, jelentős mértékű napfogyatkozás.

A NASA észlelési naptára szerint az idén még háromszor lesz a Föld más pontjairól megfigyelhető részleges napfogyatkozás. A következő teljes napfogyatkozás 2012. november 13-án Ausztrália északkeleti csücskéből lesz látható - írta az

atv.hu.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.