Új-Zélandon kitört a fehér-szigeti vulkán, egy ember meghalt, többen eltűntek

2019. december 9. 09:45 - szerző: MTI

Kitört a fehér-szigeti vulkán hétfőn Új-Zélandon, a rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint a természeti csapásban egy ember meghalt, és 23-an megsérültek.

A sérülteket kórházba szállították. Hatan közülük égési sérüléseket szenvedtek, egyikük állapota válságos.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök szerint nagyjából százan lehettek a vulkán lejtőin, illetve a térségében, amikor a fokozott vulkanikus aktivitás megkezdődött helyi idő szerint délután negyed háromkor. A kormányfő hozzáfűzte, hogy néhány embert eltűntként tartanak nyilván. A helyi sajtó korábban húsz kirándulót említett. A szigetre hét mentőhelikopter indult orvosi személyzettel.

Fotó: Twitter

John Tims rendőrségi parancsnok szerint továbbra sem világos, hogy hányan maradtak a szigeten vagy tűntek el - nem lehet velük felvenni a kapcsolatot -, de korábbi hírekkel ellentétben nem százan, hanem legfeljebb ötvenen voltak a tűzhányón vagy körülötte, amikor kitört. Az eddigi hírekben egymásnak ellentmondó információk jelentek meg az áldozatok, illetve az ott tartózkodók számáról. A kitörés idején a vulkanikus szigeten járt egy turistacsoport, amely a világ egyik legnagyobb óceánjárójaként számon tartott Ovation of the Seas hajóval érkezett Új-Zélandra.

John Tims szerint jelen pillanatban túl veszélyes lenne a rendőrségnek vagy a mentőcsapatoknak a szigetre menniük, de mihelyt megtehetik, odamennek.

Az Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre, Aucklandtől 270 kilométerre található Fehér-sziget - maori nyelven Whaakari - tűzhányója helyi idő szerint vasárnap délután tört ki. Brad Scott vulkanológus jelentősnek minősítette a vulkánkitörést. A tűzhányó felé 3,6 kilométeres a gőz- és hamufelhő emelkedett.

A vulkánok megfigyelésével is foglalkozó GeoNet ügynökség az ötfokozatú riasztási skálán négyes szintre emelte a veszély mértékét, majd hármasra csökkentette, mivel a tűzhányó aktivitása rövid idejű volt, és a kitörés után nem fokozódott.

A dpa német hírügynökség a vulkánról élőben közvetített felvételekre hivatkozva úgy értesült, hogy egy kisebb csoport a kitörés idején a kráternál tartózkodott. A képsorokon több mint fél tucat embert lehetett látni a kráter peremén belül, amikor a tűzhányó hirtelen kitört és a kép elsötétült.

Hírügynökségek szerint felmerül a kérdés, hogy miért tartózkodhattak turisták a tűzhányón, ha vulkanológusok a közelmúltban a vulkáni tevékenység hirtelen fokozódását észlelték. A GeoNet már november 18-án egyesről kettesre emelte a riasztási szintet, mivel nőtt a kráterben a vulkán mélyéből feltörő kén-dioxid szintje, ráadásul az azt megelőző hetekben a vulkanikus eredetű földmozgások gyöngéről mérsékeltre erősödtek. Brad Scott felhívta a figyelmet arra, hogy a riasztási szintet gyakran megemelik, majd kitörés híján csökkentik. Korábban nem fordultak elő súlyosabb incidensek az odalátogató turistákkal.

Fotó: Twitter

A Fehér-sziget egy kis, vulkán által formált lakatlan sziget, amelyet gyakran látogatnak turisták kisebb csoportokban. Az egyetlen olyan új-zélandi sziget, amelyen aktív vulkán van, az ottani tűzhányók hetven százaléka ugyanis tengerfenéki. Legutóbb 2012 végén, 2013 elején tört ki. Ez az egyik leglátogatottabb vulkán a világon. Aktivitása ellenére turisták szabadon felkereshetik, évente nagyjából 10 ezren látogatnak oda.

A Fehér-szigetet James Cook kapitány fedezte fel 1769-ben. Nevét pedig onnan kapta, hogy a sziget felett állandóan fehér gőzös füst gomolyog.